Unkan baarista löytyvät mm. ravintola, sekatavarakauppa ja kukkakauppa.

 

Kun karjalohjalaisen Unkan baarin omistajilta Harri ja Janne Teperiltä kysyy, millainen paikka Unkan baari on, seuraa mielenkiintoinen keskustelu.

-Kirkonkylän baari, aloittaa Harri.

-Omaleimainen, jatkaa Janne.

-Omituinen, tarkentaa Harri.

-Minä en heti viitsinyt sanoa sitä, toteaa Janne.

-En tiedä, onko baari omituinen, mutta sitä pitää pari omituista ihmistä, määrittelee Harri.

Unkan baari on aloittanut toimintansa vuonna 1963. Tepereille se siirtyi vuonna 1991. Vuosien varrella toiminta on kehittynyt ja nykyään Unkan baari on yhdistelmä ravintolaa, huoltoasemaa, kukkakauppaa ja sekatavarakauppaa. Sieltä löytyy mökkiläisillekin kaikki tarpeellinen kalastustarvikkeista kesälukemiseen.

-Teimme laajennuksen vuonna 2009. Tarkoituksena oli, että täältä löytyy kaikkea, eikä tarvitse lähteä ulkopaikkakunnalle. Jos jotain pitää lähteä ostamaan muualta, tulee ostettua helposti loputkin. Se, että paikallisia palveluja käytetään, pitää paikan elinvoimaisena ja säilyttää palvelut. Samalla säilyy myös mökkien ja talojen arvo, Harri Teperi sanoo.

Unkalta todella löytyy kaikkea, sillä varastossa on aina esimerkiksi yksi leivänpaahdin ja kahvinkeitin siltä varalta, että joku tarvitsee uuden. Tukkumatkojen yhteydessä asiakkaille voidaan toimittaa muutakin tavaraa tarpeen mukaan.

Unkalla järjestetään myös teemailtoja ja tapahtumia. Ne ovat olleet suosittuja. Esimerkiksi äitien- ja isänpäivän teemabuffettien suosio on yllättänyt Teperit. Yksi suosion takaa löytyvä tekijä voi olla se, että Teperit valmistavat kaikki tarjottavat alusta saakka itse. Välillä Unkalla vierailee trubaduureja ja muita musiikkipuolen esiintyjiä. Keväällä ja syksyllä pidetään myös kellon kääntäjäiset tietysti musiikin ja hyvän ruuan merkeissä. Seuraava tapahtuma on 21.7. pidettävä karaoke. Heinä-elokuun vaihteeseenkin on suunnitteilla ohjelmaa.

Harri (vas) ja Janne Teperi pitävät Unkan baaria pilke silmäkulmassa.

 

Umpitollo, karjalohjalainen rintakarvanpoistaja ja kilpikonnaliemi

Omaleimaisuus näkyy Unkalla joka asiassa. Ravintolan puolelta saa niin lounasta kuin ruokia ala carte -listaltakin, mutta menu on melko mielenkiintoinen. Siitä löytyvät mm. annokset ”umpitollo” ja ”makea tipu”.

-Teemme ruokaa sillä periaatteella, mitä itsekin haluaisimme syödä, Harri Teperi tiivistää talon tarjottavat.

Unkalla leivotaan alusta saakka itse pullia ja sämpylöitä. Tunnettu se on myös munkeistaan, joihin liittyen on painettu t-paitakin. Toisen t-paidan aiheena on Unkan oman vehnäolut Kalpea Hilja. Hiljan tarina alkaa eräästä myrskyisestä marraskuun yöstä, mutta tarkemmin siihen voi tutustua Unkalla.

Sisustuksestakin löytyy hauskoja yksityiskohtia, kuten ketjuvartinen lapio sekä vanhan ladon seinät. Sisustusta on tarkoitus hieman uudistaa jatkossa ja esille on tulossa mm. karjalohjalainen rintakarvanpoistaja.

Omaperäistä on myös Unkan baarin markkinointi, mikä näkyy etenkin mielenkiintoisina Facebook-päivityksinä. Niissä seikkailevat mm. suurvaltojen johtajat.

-Otamme hyväntahtoisesti ja fiksusti kantaa ajankohtaisiin asioihin, muotoilee Janne Teperi.

Aihetta löytyy lähempääkin. Kerran esimerkiksi presidentti Tarja Halosen ja Pentti Arajärven kilpikonna karkasi Karjalohjalla. Seuraavana päivänä Unkan baari mainosti, että lounaaksi on kilpikonnalientä. Tapauksesta on jo pari vuotta, mutta sitä muistellaan Karjalohjalla edelleen. Välit presidenttipariinkin ovat säilyneet.

-He käyvät täällä edelleen syömässä, sanoo Harri Teperi.

Mistä nämä kaikki ideat kumpuavat?

-Emme juuri mieti, vaan toimimme hetkessä, kun jokin ajatus sattuu tulemaan mieleen, Harri Teperi toteaa.

Vaikka kyseessä on siis hieman erilainen Nesteen huoltoasema, Nesteen suunnalta erikoisempiinkin tempauksiin on suhtauduttu positiivisesti.

-Meidän on hyväksytty sellaisina kuin olemme, ja markkinointiamme on käytetty esimerkkinäkin, kertoo Harri Teperi.

Tunnustusta on tullut muutenkin, sillä Unkan baari valittiin vuoden 2016 iloisimmaksi yritykseksi Lohjan Matkailugaalassa.

Sisustuksesta löytyy mm. ketjuvartinen lapio.

 

Kesämökkiläiset hälventävät talven synkkyyden

Teperit kertovat, että Unkan baarin pitäminen on ollut välillä äärimmäisen hauskaa, mutta toisinaan taas itkua ja hampaiden kiristelyä. Kustannuksia on tullut mm. vanhoista polttoainesäiliöistä, joista oli päässyt polttoainetta maahan. Uuteen tekniikkaan panostaminenkaan ei ole halpaa ja kun päälle lisätään vielä kolme huonoa kesää, saattaa hymy hyytyä.

-Viime kesänä vielä sairastuin itse. Se oli viimeinen niitti, joka johti Unkan baarin myyntipäätökseen, kertoo Harri Teperi.

Unkan baari on edelleen myynnissä, sillä vaikka kiinnostusta on ilmennyt paljon, ei ostajaa ole vielä kuulunut. Teperit vakuuttavat, että toiminta jatkuu entisellään niin kauan, kunnes ostaja löytyy. Tällä hetkellä tulevaisuuskin näyttää valoisalta.

-Emme ole vaipuneet epätoivoon. Näyttää siltä, että tässä mennään seitsemän vuoden sykleissä. Myös säistä on kiinni paljon. Viime toukokuu oli meille kuin joulu, Harri Teperi sanoo.

-Nyt on ollut vilkasta, kun kesä tuli neljän vuoden odotuksen jälkeen, lisää Janne Teperi.

Unkan baarin ovat löytäneet hienosti niin paikalliset kuin mökkiläisetkin. Omaperäisen Facebook-markkinoinnin ansiosta kiinnostuneita on saapunut paikkaa ihmettelemään vähän kauempaakin, kuten Espoosta. Mökkiläisillä on suuri merkitys koko sekä Unkalle että koko Karjalohjalle.

-Talvet ovat pitkiä ja synkkiä, mutta kesällä mökkiläiset kolminkertaistavat Karjalohjan väkimäärän, Harri Teperi havainnollistaa.

Entä kuka on Unkka? Sitä on kysynyt vuosien varrella mm. parikin hieman hankalaa asiakasta, jotka olisivat halunneet antaa palautteensa suoraan Unkalle.

-Se tulee Unionista (vanha huoltoasemaketju), paljastavat Teperit.

SMS

Unkalla järjestetään mm. karaokea ja teemabuffetteja. Tapahtumat vetävät hyvin väkeä.