Vuonna 2013 tilastojen mukaan joka kolmannessa kodissa Suomessa asui lemmikki. Samanaikainen Tilastokeskuksen tilasto kertoi, että 28 % kotitalouksista oli pelikonsoli – eli lemmikki oli yleisempi kuin pelikone. Yleisimmin perheessä oli lemmikki silloin, kun perhe oli kahden huoltajan lapsiperhe, ja tämä tilasto pitää paikkansa yhä vieläkin. Luvut ovat pysyneet prosentuaalisesti samoissa kokoluokissa, mutta lemmikkieläin on voinut vuosien varrella vaihtua undulaatista kaniin, koiraan, kissaan tai vaikkapa hamsteriin tai gerbiiliin.

Me kävimme Lohjan Prismakeskuksen uudessa Hoppsan liikkeessä jututtamassa Jonna Nevalaista. Aiheenamme oli lemmikit perheenjäsenenä nykyaikana. Jonnalla on kokemusta lemmikkikauppiaana toimimisesta kymmenen vuotta, joten hän on hyvä henkilö kertomaan siitä muutoksesta, mikä on viime vuosina tapahtunut suomalaisissa kodeissa lemmikkiemme kanssa.

– Yksi selvä muutos isossa kuvassa on se, että lemmikeistä ei puhuta enää se-muodossa, vaan entistä enemmän hän-muodossa. Lemmikkejä inhimillistetään. Lemmikki on yksi perheen jäsen, siinä missä ihmisetkin. Tämä näkyy niin koirien pukeutumisessa kuin kaikessa siinä tavaramäärässä, mikä on tullut markkinoille tarjolle omille lemmikeille, aloittaa Jonna.

– Suomalaiset ovat kansainvälisestikin hyvin eläimistään huolehtivia, ja pääsääntöisesti eläimillä on Suomessa hyvät oltavat.

Lemmikki perheessä

Ihmiset hankkivat lemmikkejä monista syistä, kuten seuraksi, rakkauden ja huolenpidon tarjoamiseksi, stressin vähentämiseksi tai perheenjäsenenä. Joillekin lemmikki on myös tärkeä osa heidän elämäänsä ja heillä on vahva tunneyhteys lemmikkiinsä. Lemmikit ovat usein uskollisia ja anteliaita ja niillä on tapana vastata rakkauden ja huolenpidon tarpeisiin.  Eläimilläkin ovat tunteet, ja lisääntynyt tietoa on muuttanut käytäntöjä esimerkiksi siinä, että marsu tarvitsee kaverin, sillä se on niin laumaeläin, ja yksinäisenä se masentuu.

– Me Hoppsanissa olemme eettinen eläinkauppa, ja se näkyy esimerkiksi siinä, että olemme jossain asioissa tiukempi kuin varsinainen eläinsuojalaki. Esimerkiksi meiltä ostettavat lemmikkien häkit ovat suurempia kuin minimi, mutta meillä on myös hyvät perusteet jokaisen eläinlajin kohdalla. Nämä entistä suuremmat häkit, laajat tuotevalikoimat ja varsinkin eläinten uudistuneet ruokavaliot ovat esimerkkejä siitä, kuinka lisääntynyt tieto on tullut myös eläinliikkeessä käyttöön, kertoo Jonna.

Lemmikeissä näkyy myös yhteiskunnalliset trendit ja tapahtumat. Esimerkiksi korona-aika sai aikaan koirabuumin ja myös akvaariot saivat piristysruiskeen hiljaisemman kauden jälkeen.

– Lemmikkien suhteen suosikit pitävät paikkansa vuodesta toiseen, ja meiltäkin haetaan niin kaloja akvaarioon kuin pieneläimiä kuten hamstereita, marsuja ja kaneja, sekä eksoottisempiakin lajeja kuten käärmeitä ja liskoja.

Ensimmäinen lemmikki perheeseen

Jos perhe on miettimässä ensimmäisen lemmikin hankkimista, on hyvä ottaa selvää eri vaihtoehdoista. Niistä voi ottaa selvää myös itse aktiivisesti internetin tietolaareista, tai käymällä paikallisessa eläinliikkeessä kysymällä asiantuntijoilta.

– Meillä aina keskustellaan eläimen ostajien kanssa ostettavan eläimen hoidosta, sen tarpeista ja välillä voi käydä myös niin, että emme voi myydä eläintä, vaikka meillä olisi halukas ostaja. Haluamme varmistaa, että eläin pääsee kotiin, jossa sillä on hyvä olla, kertoo Jonna.

– Nykyaikana nuoret lukevat paljon eläimistä etukäteen tullessaan ostoksille. Osittain vakuuttaakseen vanhemmilleen, että he tietävät, mitä ovat tekemässä, mutta osittain myös, koska tietoa on enemmän saatavilla.

Hankkiessasi ensimmäisen lemmikin kotiin, sinun on otettava huomioon useita asioita varmistaaksesi lemmikillesi turvallisen ja terveellisen elinympäristön:

  • Huolehdi tarpeeksi tilasta: varmista, että lemmikillesi on tarpeeksi tilaa liikkua ja leikkiä.
  • Ruokavalio: tutki lemmikkisi ruokavalion tarpeita ja hanki laadukkaita elintarvikkeita. Jos sinulla on ollut lemmikki viimeksi 20 vuotta sitten, on tietotaso lemmikeistä muuttunut, ja nykyään eri lemmikeille on selkeästi omat ruokavaliot, jotka ovat mietitty oikeasti eläinlajikohtaisesti
  • Terveydenhoito: hanki lemmikillesi tarvittavat rokotukset ja terveyshuollon palvelut.
  • Koulutus: harkitse lemmikkisi koulutustarpeita ja varmista, että saat tarvittavaa tukea ja opastusta.
  • Vapaa-aika: varmista, että sinulla on tarpeeksi aikaa ja energiaa leikkiä ja viettää aikaa lemmikkisi kanssa.
  • Taloudelliset resurssit: huolehdi, että sinulla on tarpeeksi varoja lemmikkisi tarvitsemien hoito- ja huoltopalveluiden maksamiseen.
  • Ympäristö: varmista, että lemmikkisi elinympäristö on turvallinen ja sopiva heidän tarpeilleen.

Muista, että lemmikin hankkiminen on pitkäaikainen sitoutuminen ja vastuun ottaminen elävästä olennosta. Varmista, että olet valmis ottamaan tämän vastuun ennen lemmikin hankkimista.

Yksityinen Hoppsan lemmikkieläinliike

Hoppsan eläinliikkeen nimi on herättänyt hilpeyttä, ja Jonna kertoikin uuden nimen keksimisen olleen vaikeata, mutta sitten hän muisti vanhan kaninsa, jonka nimi oli kuin vähän kuin tämä Hoppsan, joten miksei eläinliikkeen nimi voisi olla Hoppsan.

– Varsinkin liikkeen ohikulkevien lapsien puheissa on jo kuullut ”hoppsan”- sanan monen monta kertaa, ja on se on kenties saanut aikaan muutaman hypähdyksenkin liikkeen oven lähettyvillä, miettii Jonna liikkeen nimen päättämisestä.

Eettinen eläinkauppa

Lemmikkieläinten hyvinvointi on tärkeä asia. Eettisen Eläinkaupan Sertifikaattijärjestelmän tavoitteena on kehittää eläinkaupoissa myytävien tai niissä pidettävien eläinten hyvinvointia sekä auttaa ylläpitämään eläinliikkeiden henkilökunnan asiantuntemusta. Sertifioidussa liikkeessä myynnissä olevilla eläimillä on lajinmukaiset ja eläinsuojelulainsäädännön edellyttämiä minimivaatimuksia paremmat olosuhteet. Järjestelmään kuuluvat myös lemmikkien omistajille suunnatut hoito-ohjeet, jotka jaetaan asiakkaalle viimeistään eläimen hankinnan yhteydessä. Asiakas voi mm. luottaa siihen, että sertifioidussa liikkeessä ei myydä luonnosta pyydystettyjä nisäkkäitä, matelijoita, kaloja tai lintuja. Myynnissä ei myöskään pidetä sellaisia eläimiä, joiden jalostetut ominaisuudet aiheuttavat eläimelle kärsimystä, tai lajeja, joille ei pystytä takaamaan hyviä olosuhteita tai joista ei tiedetä riittävästi, jotta niiden hyvinvointi pystyttäisiin turvaamaan. Lohjan Hoppsan on tällainen lemmikkieläinliike.