Kun koronavirustilanne sulki ravintolat, lohjalainen Patric Skog lomautettiin helsinkiläisestä ravintola Brondasta, jossa hän työskentelee kokkina. Skog ei kuitenkaan jäänyt seisomaan tumput suorina, vaan totesi, että jotain täytyy tehdä. Ensin hän yritti etsiä muita töitä, mutta se osoittautua vaikeaksi. Niinpä hän keksi kokki kotiin -palvelun (Skog Catering).

–Ajattelin, että jos ihmiset eivät pääse ravintolaan, tuodaan sitten ravintola heille kotiin. Tämän kautta saa syödä ravintolatasoista ruokaa kotona, luksusta arkeen, Skog sanoo.

Idea syntyi Helsingissä toimivista vastaavanlaisista konsepteista, joiden pohjalta Skog kehitti omansa. Hän esivalmistelee ruoan etukäteen ja viimeistelee sen asiakkaan luona. Mukanaan hänellä on kaikki tarvitsemansa välineet pannuista ja kattiloista lähtien. Jokainen raaka-aine on pakattu omaan purkkiinsa, joten yhteensä Skogilla on mukanaan kymmeniä rasioita. Ne hän pakkaa vielä kylmälaatikkoon. Kaikki nämä välineet Skog hankki kokki kotiin -palveluaan varten. Skog tarjoilee ruoat asiakkaille pöytään ja siivoaa keittiön vähintään yhtä hyvään kuntoon kuin missä se oli hänen tullessaan. Kun asiakkaat ovat nauttineet neljän ruokalajin illallisensa, Skog lähtee seuraavaan paikkaan.

Menu vaihtuu kerran kuussa. Tällä hetkellä tarjolla on kalaa alkuruoaksi, kasviskeitto, lihaa pääruoaksi ja jälkiruoka. Allergiat toki huomioidaan ja vaihdetaan raaka-aineita niiden mukaan. Seuraavan kerran menu vaihtuu pääsiäiseksi. Skog on laittanut menun näkyviin Facebookin Lohjalaiset-ryhmään. Sitä kautta asiakkaita on löytynyt oikein mukavasti. Suosio on yllättänyt.

–Polkaisin tämän käyntiin pari viikkoa sitten. Tähän mennessä palaute on ollut todella positiivista ja viikonloput ovat olleet täyteen varattuja, vaikka tällainen konsepti on Lohjalla vieraampi kuin Helsingissä. En odottanut, että tämä lähtee näin hyvin käyntiin. Töitä saa tehdä täysillä, mutta se on vain positiivista näinä aikoina, Skog iloitsee.

Patric Skog tuo ravintolaruoan ihmisten koteihin.

Vieraaseen keittiöön kokkaamaan

Skog viipyy yhden asiakkaan luona tunnista puoleentoista. Perjantaille hänellä on tarjolla kolme aikaa, lauantaille neljä ja sunnuntaille yksi. Ruokailijoiden määrä riippuu kunkin seurueen koosta. Joskus Skog valmistaa illallisen kahdelle, toisinaan taas useammalle henkilölle. Millaista on työskennellä vieraassa keittiössä?

–Vähän se aina jännittää, millainen keittiö on. Jokainen hella ja uuni on vähän erilainen. Hyvin on kuitenkin mennyt.

Kokki kotiin -palvelunsa myötä Skog on päässyt myös tarjoilemaan ruoan asiakkaille pöytään toisin kuin ravintolassa, jossa hän työskentelee vain keittiön puolella. Erilaiset keittiöt jännittävät aavistuksen, mutta ihmisten kotiin menemistä Skog ei ole juuri ehtinyt jännittää.

–Idea syntyi niin äkkiä ja konsepti oli niin kiire laittaa pystyyn, etten ehtinyt paljon jännittää, hän toteaa.

Sokerisuolattua lohta piimätillikastikkeessa.

Ruoanlaitto on intohimo

Skog on vasta 21-vuotias, mutta hänellä on silti takanaan jo viiden vuoden kokemus ravintola-alalta.

–Aloitin Helsingissä Holiday Innin ravintolassa, kun olin juuri täyttänyt 16-vuotta. Opiskelin Prakticumissa kokiksi samaan aikaan, kun kävin töissä, ja valmistuin vuonna 2018.

Ruoka on kiinnostanut aina Skogia. Hän arvelee, että tv:n kokkiohjelmat ovat lisänneet hänen kiinnostustaan alaa kohtaan.

–Ruoka on ollut aina intohimoni. Ei tätä työtä muuten jaksaisi. Ruoanlaitosta pitää tykätä, vaikka sitä tekeekin työkseen, Skog toteaa.

Armeija-aikakin tuli käytettyä alan parissa.

–Suoritin palvelukseni kokkina upseerikerholla. Suunnittelin ja valmistin ruoat lounaille, illallisille ja juhliin. Se oli hyvin erilainen tapa käydä armeija, Skog toteaa.

Kermainen palsternakkakeitto.

Takaisin ravintolaan

Kun ravintolat aukeavat jälleen, Skog suuntaa takaisin päivätyönsä pariin Brondaan. Hän pohtii, että kokki kotiin -palvelua voisi ehkä silti jatkaa viikonloppuisin tai vaikkapa juhlamenuun merkeissä.

–Jos ravintolat pysyvät kiinni, jatkan neljän ruokalajin menulla myös huhtikuun ajan.

Skog ei osaa sanoa, kuinka yleinen kokki kotiin -konsepti on muualla Suomessa, mutta hän uskoo sen lisääntyvän.

–Tämä on niin helppo asiakkaalle, kun hänen ei tarvitse lähteä kotoa mihinkään.

Korona-aika koettelee nyt ravintoloita, mutta Skog suhtautuu asiaan rauhallisesti.

–On ikävä katsoa vierestä suljettuja ravintoloita. Ulosmyynti on niin marginaalista, että tämä aika ottaa koville ja konkursseja tulee, mutta kai tämä on sitten oikea valinta, jos se auttaa koronatilanteeseen, hän pohtii.

Skog on onnistunut työllistämään itse itsensä, mutta moni hänen kollegoistaan istuu lomautettuna kotona.

–Toivottavasti ravintolat saataisiin auki mahdollisimman nopeasti, Skog toivoo.

SMS

Härän ulkofilettä, mustaherukkapunaviinikastiketta, selleripyreetä ja paahdettua selleriä.
Keiton kanssa tarjoiltavaksi itse leivottua hapanjuurileipää, jonka juuren Patric Skog on aloittanut noin kolme vuotta sitten.