Paikallisten valokuvaajien Heikki Simpuran ja Leo Vuorisen luontokuvanäyttely ”Vaelsimme metsissä, kuljimme vesien äärillä” on esillä Karjalohjan kirjaston Kulttuurivintillä 31.7. saakka kirjaston palveluaikoina (ma–ti kello 14.00–19.00 ja ke, pe kello 10.00–15.00). Näyttelyssä on luontokuvia niin metsistä kuin meren ja järvien rannoiltakin. Lintuja ja eläimiäkin niistä löytyy tiaisista huuhkajaan ja käärmeistä mäyrään. Yhteensä valokuvia on 38.

–Nämä ovat luontokuvia lähiseudulta Kopparnäsistä Suomusjärvelle. Hiilijalanjäljestä puhutaan paljon, joten ajattelimme kuvata kotiseutujamme, emmekä ajella ympäri Suomea, Simpura kertoo.

Simpura ja Vuorinen ovat tunteneet toisensa jo kymmeniä vuosia ja pitäneet aiemminkin näyttelyitä niin pienemmällä kuin isommallakin porukalla.

–Meillä on sama näkemys kuvista. Katsomme niitä kokonaisuutena niin, ettei esimerkiksi yksi lintu täytä koko kuvaa, vaan mukana on myös ympäristö. Monta vuotta olemme puhuneet, että pitäisi taas pitää näyttely, mutta se on jäänyt vain puheeksi. Viime vuoden lopulla olin purkamassa Lohjan Kameraseuran näyttelyä Karjalohjan Kulttuurivintiltä, kun kirjastonhoitaja harmitteli, että sinne on vaikea saada näyttelyitä. Kerroin Leolle näyttelyideasta, kun hän saapui paikalle, eikä Leo laittanut hanttiin. Ajatellaan, että tämä paikka on vähän syrjässä, mutta minusta Kulttuurivintti on todella kiva, Simpura avaa näyttelyn taustaa.

Kumpikin on kuvannut jo vuosikymmeniä.

–Otin ensimmäisen kuvani isän kameralla 60 vuotta sitten, kertoo Simpura.

Heikki Simpura: Lammenpintaa.

Tunnelmaa kuvaan

Simpura ja Vuorinen ovat pyrkineet hakemaan luontokuviinsa tunnelmia. Siinä on onnistuttu, sillä juuri tunnelmallisuus ja rauhallisuus tulevat ensimmäisenä mieleen kuvia katsoessa ennen kuin valokuvaajat edes mainitsevat tavoitteestaan.

–Tunnelmaan vaikuttaa paljon se, miten valo osuu kuvassa. Olemme hakeneet esimerkiksi vanhan metsän tunnelmaa. Myös sillä on väliä, millaiselle paperille kuva on tulostettu. Katsojat saavat päättää, miten olemme onnistuneet, sanoo Simpura.

–Kuvista pitäisi näkyä, että olemme metsän sisällä, emmekä ulkopuolella, pohtii Vuorinen.

–Olemme puhuneet paljon siitä, miten sen fiiliksen saa mukaan kuvaan, ettei näytä siltä kuin ottaisimme kuvaa tieltä metsän laidasta, lisää Simpura.

Vuorinen muistuttaa, että sama maisema näyttää hyvin erilaiselta niin vuoden kuin vuorokauden ajasta sekä säätilasta riippuen.

–Aamut ja illat ovat kuvaamisen kannalta parhaat ajat, hän sanoo.

He muistuttavat, että kuvan sisältö ja tunnelma eivät ole kiinni siitä, kuinka hienolla kameralla kuva on otettu. Vuorinen naurahtaa, että kun metsään raahaa oikein kalliit ja painavat laitteet, ei ehkä jaksakaan enää ottaa kuvia.

–Perus järjestelmäkameralla pääsee hyvin alkuun. Oma näkemys ja sen kehittäminen ovat tärkeimpiä asioita, toteaa Simpura.

Luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen puolesta

Luontokuvanäyttelyllä on katsojille oma sanomansa.

–Haluamme viestittää sitä, kuinka arvokasta on säilyttää luonto ja sen monimuotoisuus. Metsien pitäisi olla sellaisia, missä linnut ja eläimet viihtyvät, eikä vain talousmetsiä, Vuorinen sanoo.

–Moni ymmärtää metsän talousmetsänä, mutta me näemme metsän vähän eri tavalla. Talousmetsissä lajit alkavat vähentyä hakkuiden myötä ja luonnon monimuotoisuus köyhtyy. Moni ei ymmärrä, miten lajit voivat häiriintyä elinympäristön muutoksista. Esimerkiksi tiaisille ei ole talousmetsissä pökkelöitä, Simpura harmittelee.

Leo Vuorinen: Jyrkänne.

Kuvia ja luonnossa liikkumista

Valokuvat otetaan luontoretkillä, joita Simpura ja Vuorinen tekevät sekä yksin että yhdessä. Joskus retket kestävät pari tuntia, mutta toisinaan reissussa saattaa venähtää puolipäivää. Silloin mukaan pakataan eväätkin. Vuorinen toteaa, että retkeillessä luonnossa liikkumisesta nautitaan laajemminkin, eikä vain ajatella kuvien ottamista.

–Pitkä pinna, hyvät eväät ja hyvät kaverit ovat ne asiat, jotka luontokuvaaja tarvitsee. Yksin mennessä sitä syventyy enemmän kuvaamiseen, kun porukalla taas aika menee enemmän jutellessa, kertoo Simpura.

–Se on tärkeää sosiaalista toimintaa, lisää Vuorinen.

Karjalohjan kirjaston Kulttuurivintiltä näyttely siirtyy Karkkilan Kirjastogalleriaan.

SMS