Toimittaja

Taiteidenvälisistä projekteista eväitä elämään

lukio, musiikki, opiskelijat, taide

Lohjan Yhteislyseon lukiolla työstetään parhaillaan taiteidenvälistä sävellysprojektia, joka huipentuu ensi toukokuussa Laurentius-salissa järjestettävään konserttiin.

–Meillä on lukiolla tavoitteena toteuttaa joka toinen vuosi laajempi taiteidenvälinen projekti, kertoo Lohjan Yhteislyseon lukio musiikin lehtori Matteus Mykkänen.

Kyseessä on samantyyppinen eri taideaineita yhdistävä projekti kuin toissa vuonna toteutettu musiikkinäytelmä Loska. Näytelmä on kuitenkin suuritöinen, joten tänä vuonna päätettiin kokeilla konserttia.

–Halusimme projektin, jota eri opiskelijat voivat työstää pala kerrallaan ja osat yhdistetään vasta lopuksi. Haluamme löytää erilaisia tapoja tehdä taidetta yhdessä, Mykkänen sanoo.

Muitakin mahdollisuuksia pohdittiin, kuten elokuvaa, mutta ne jäävät ehkä seuraaviin vuosiin. Taiteidenvälisten projektien taustalta löytyy uudistunut opetussuunnitelma.

–Siinä haetaan uusia, oppiainerajat ylittäviä toimintatapoja. Koulusta on tarkoitus saada valmiuksia elämään, jatko-opintoihin ja työelämään. Kaikkea oppimaansa pitää osata käyttää luovasti hyödykseen. Tarkoitus on käsitellä isompia, elämänläheisiä kokonaisuuksia eikä yksittäisiä irrallisia asioita. Tässäkin näkee, miten monesta osasta konsertti koostuu, Mykkänen avaa.

Sanoituksesta ja sävellyksestä lähtien

Opiskelijat toteuttavat konsertin itse esitettävien kappaleiden tekemisestä lähtien. Alkusyksystä he työstivät sanoituksia ja sen jälkeen sävellyksiä. Osa myös laulaa ja soittaa konsertissa tai esiintyy tanssikoreografioissa, jotka toteutetaan joihinkin kappaleisiin. Kuvataidekin on mukana, konsertin taustalle heijastettavan videokuvan kautta.

–Mukana konsertissa on myös Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston sinfoniaorkesteri. Tämä on hieno yhteistyömahdollisuus heidän kanssaan, iloitsee Mykkänen.

Konsertin teemana on rakkaus.

–Tätä teemaa käsitellään tavalla tai toisella. On romanttista rakkautta kaikkine sävyineen ja nuorten kokemuksia siitä, miten korona-aika on vaikuttanut sen kokemiseen, kun on pitänyt olla erillään. Muita näkökulmiakin on, kuten se, miten osaisi rakastaa itseään sekä vanhemmuus ja sen odottamiseen liittyvät odotukset ja haaveet. Toisaalta käsitellään myös rakkaudesta luopumista, Mykkänen avaa.

–Nuoret ovat tehneet upeita tekstejä. Heistä löytyy monipuolista osaamista ja lahjakkuutta. Se on havaittu sävellyskurssillakin, Mykkänen iloitsee.

Musiikkia on tehty popista bluesiin ja kansanmusiikkiin.

–Tekstit on saatu kuulumaan hienosti melodioissa. Meillä on mukana hienoja persoonia, kuten Elias Savisalo, joka soittaa itse rakentamallaan jouhikolla kalevalaistunnelmaista kansanmusiikkia. Hän osaa soittaa myös haitaria ja säkkipilliä. Tällaisia nuoria tarvitaan, jotta perinteet säilyvät. Kun yhdistetään perinnesoitin ja orkesteri, lopputuloksesta tulee upea, Mykkänen hehkuttaa.

Takana Iida Joutsen (sohvalla), Milja Malkamäki, Matteus Mykkänen, Sonja Gustafsson, Janina Bäckman ja Miisa Hyttinen. Edessä Aleksi Kailasmaa, Pihla Parviainen ja Elias Savisalo. (Kuva: Reetta Ojala)

Yhdessä tekeminen lähentää ja opettaa arvostamaan erilaisia näkökulmia

Mykkänen kertoo, että Loskasta jäi opiskelijoille hyviä kokemuksia ja he pitivät etenkin siitä, että saivat tuoda oman äänensä kuuluville. Samalla innolla on lähdetty nytkin toteuttamaan uutta projektia. Mykkänen uskoo, että yhdessä tekeminen myös lähentää opiskelijoita ja luo yhteisöllisyyttä.

–Kun luodaan yhdessä omaa materiaalia, se lisää toisten arvostusta ja eri lähestymistapojen kunnioittamista.

Osa opiskelijoista on mukana useammallakin tavalla konsertin valmisteluissa. Sonja Gustafsson on osallistunut sekä sanoitus- että sävellyskursseille. Lisäksi hän laulaa konsertissa. Gustafsson kertoo kirjoittaneensa ala-asteelta lähtien vähän kaikenlaisia tekstejä ja kappaleiden sanoituksiakin yläasteelta lähtien. Säveltäminen sen sijaan oli hänelle uutta. Ystävien avulla siihenkin pääsi silti nopeasti kiinni.

–Tuotimme itse tekstejä ja jaoimme niitä toisillemme. Sitten valittiin omia ja toisten tekstejä, joihin tehtiin sävellykset, Gustafsson avaa.

Mukaan konserttiprojektiin hän lähti innolla.

–Harrastan musiikkia ja hain musiikkipainotteiseen lukioonkin. En päässyt sinne, mutta tartun tietysti kaikkiin tällaisin musiikillisiin mahdollisuuksiin.

Hän kertoo, että muutkin ovat olleet innoissaan.

–Kaikki ovat aika innoissaan, eikä kukaan istu kännykällä luokan nurkassa. Mukana on porukkaa, joka oikeasti tykkää musiikista. Meillä on hyvä yhteishenki ja annamme palautetta toisillemme. Mukana on paljon erilaisia ihmisiä, jotka pääsevät tässä tekemään omaa juttuaan, ilmaisemaan itseään ja jakamaan asian, josta pitävät.

Konserttiakin odotetaan innolla.

–Tuntuu hienolta, että pääsemme esittämään omaa tuotantoamme, Gustafsson sanoo.

Lukion väelle ja yläkoululaisille järjestetään oma konserttinsa päivällä. Illalla on vuorossa vielä toinen, kaikille avoin konsertti. Koronarajoitusten toivotaan poistuneen toukokuuhun mennessä.

–Toivotaan, että pystymme pitämään konsertin livenä, mutta jos se ei onnistu, konsertti täytyy streamata, Mykkänen toteaa.

SMS