Laakspohjan kartano, kuva Matti Pirhonen

Lohjalla on tänä vuonna vietetty juhlavuotta. On juhlittu sitä, että tasan 700 vuotta sitten ruotsalaisessa kirjassa mainittiin Lohja. Oletko tämän ansiosta ollut enemmän kiinnostunut oman alueemme historiasta? Tässä muutamia nostoja Lohjan historiasta eri tilastoista ja historian kirjoista:

Vuosi 1323

1200-luvulta alkaen ruotsalaisten kolonisaatio ulottui muun Uudenmaan ohella myös Lohjalle. Lohja oli keskiajalla emäpitäjä, josta vanhin kirjallinen maininta on vuodelta 1323. Suur-Lohjaan kuuluivat nykyisen Lohjan kaupungin alueen lisäksi Vihti, Karkkila, Nummi-Pusula, Sammatti, Karjalohja ja Siuntion pohjoisosa.

Lohjan Pyhän Laurin kirkko

Rakennettu suunnilleen vuosien 1470 ja 1490 välisenä aikana. Kivikirkon paikalla on mahdollisesti aiemmin ollut puukirkko. Ensimmäiset maininnat Pyhän Laurin kirkosta löytyvät vuodelta 1382.
Kirkon maalaukset ajoitetaan 1500-luvun alkuun ja niiden lahjoittajana on mahdollisesti ollut Raaseporin käskynhaltijana vuosina 1490-1513 toiminut Tönne Erikinpoika Tott.

Lohjan nykyinen harmaakivikirkko on kolmanneksi suurin Suomen keskiaikaisista kirkoista.

1500-luku

Ojamolla avattiin 1500-luvun puolivälissä Suomen ensimmäinen kaivos. Sen malmia jalostamaan perustettiin Mustion ruukki.

Omenat saapuivat Lohjalle. Naapurin Siuntion Suitian kartanon isäntä, Etelä-Suomen laamanni Erik Fleming tuotti Tallinnasta omenapuun taimia rakkaaseen puutarhaansa. Siuntion toinen mahtikartano oli Sjundby, jota hallitsivat Tottit, Henrik ja hänen vaimonsa Sigrid Vaasa – Ruotsin kuninkaantytär. Näiden kahden mahtisuvun välillä oli ollut aina kovaa kilpailua. Tottit omistivat myös Kirkniemen kartanon, ja koska se alueena sopi paremmin omenien kasvatukseen – saapuivat omenat vauhdillla Lohjalle.

Lohjan ensimmäinen koulu

Lohjalle perustettiin suomenkielisen maaseudun ensimmäinen koulu vuonna 1659.

Lohja ja 1800-luku

1800-luvun puolivälin jälkeen Lohja kehittyi nopeasti. Pitäjässä oli kaksi taajamaa, teollisuusyhdyskunta Virkkala ja kirkon ympärille syntynyt palvelukeskus Lohjannummi. Lohjannummen ensimmäinen kauppa perustettiin vuonna 1861, apteekki vuonna 1862 ja postikonttori vuonna 1865. Vuonna 1865 Virkkalassa käynnistettiin ensimmäinen höyrysaha, samana vuonna kun pitäjään tuli lainakirjasto

Lohjasta kaupunki

Kalkkipetterin alue 1938

Kunnallishallinto Lohjan kunnassa käynnistyi vuonna 1867. Lohjan kunnan sisällä toimi vuosina 1911–1925 puoliksi itsehallinnollinen ”Lohjannummi – Lojobacken taajaväkinen yhdyskunta”. Lohjan eli Kiviniemen kylä, Pappilan, Moision ja Ojamon yksinäistilat erotettiin Lohjan kauppalaksi vuoden 1926 alusta. Kauppala muuttui kaupungiksi 1.1.1969. Sammatti liittyi Lohjaan 2009, Karjalohja ja Nummi-Pusula 2013.

Tilastoja

Tiesitkö muuten, että tilastoista katsomalla selviää mm. se, että Lohjalla asui eniten ihmisiä vuonna 2013. Tai että uuden lapsiystävällinen kunta tutkimuksen tuloksissa Lohja on sijalla 51?

KO