Kuvataiteilija Ville-Petteri Turkian Älä sano mitään -näyttely on esillä Galleria Lutsissa 12.3. saakka. Näyttelyn teokset kuvaavat pääasiassa miehiä ja miehistä maailmaa: maskuliinisuutta, kosketusta, väkivaltaa ja yksinäisyyttä. Turkia on käsitellyt kyseisiä teemoja jo pidemmän aikaa. Näyttely koostuu kymmenestä teoksesta.

–Olen viime vuosina tehnyt paljon miehiseen maailmaan liittyviä teoksia, ehkä se on lähtökohtaisesti jotenkin luonnollisempaa, koska siitä lähtökohdasta maailmaa tulee tarkasteltua, Turkia toteaa.

–Turussa opiskellessani päätin tehdä grafiikan teoksia vapaaottelijoista. Tarvitsin selkeän aiheen, josta voisin ammentaa inspiraatiota mielekkäästi. Väkivalta ja sen syyt kiinnostivat. Se oli konkreettinen, hyvin selkeä aihepiiri, jossa voi tehdä ihmiskuvausta hyvin erilaisissa ilmeissä ja asennoissa ja samalla pohtia väkivaltaa tarkemmin.

Turkia kuvasi teoksissaan sekä mies- että naisottelijoita.

–Huomasin, että kyseisestä aiheesta löytyi hyvin monitahoisesti pohdittavaa ja kirjoitin lopputyöni ”Väkivaltainen taide”, käsitellen yleisemmin väkivaltaa. Vaikka kuvasin myös naisottelijoita, oli kyseessä hyvin miehinen maailma.

–Mielestäni maskuliinisuudessa ja miehisen maailman malleissa on paljon sellaisia asioita, joihin on syytä kiinnittää huomiota, ei pelkästään miesten vaan myös muiden. Mihin rooliin mies asetetaan, mitä odotetaan, mikä on suhtautuminen ja millaisia reaktiot esimerkiksi mediassa? Mielestäni miehinen rooli on vielä nykyäänkin kovin perinteinen, vaikka muutosta laveampaan mieskuvaan onkin tapahtunut, Turkia pohtii.

Hän toteaa, että teokset ja niiden aihepiiri saattavat äkkiseltään vaikuttaa lohduttomilta ja synkiltä, mutta hänen mielestään teoksiin liittyy myös toivoa, uskoa tulevaan ja armollisuutta menneisyyden käsittelyyn.

–Teosten työstäessäni prosessoin samalla käsiteltävää aihepiiriä tarkemmin, käsittelen teoksissa lukemaani, näkemääni ja kokemaani maailmaa. Yleensä asiat jäsentyvät itselleni tätä kautta paremmin ja uskon että niillä voi olla myös annettavaa muille, mutta helppoja ne eivät ole. Tavoitteenani on, että niissä olisi elementtejä, jotka pystyisivät välittämään jonkin tunteen, hetken tai katseen, joka johdattaisi hieman syvemmälle ja antaisi tuntea myös jotain piilotettua, jotain mitä ei välttämättä haluaisi kohdata, mutta jonka olemassaoloa ei voi kieltää. Taiteen tekeminen on minulle ihmisyyden ja ennen kaikkea itseni, sekä maailman tutkimista, Turkia sanoo.

Teoksessa Vanhat miehet ja meri (The Old Men and the Sea) Ville-Petteri Turkia on miettinyt miesten välistä kosketusta ja sen vaikeutta. Hänen mielestään miesten välinen kosketus on edelleen yleisesti hyväksyttyä vain hyvin rajatuissa tilanteissa ilman, että siihen liitetään jotain seksuaalista sävyä. Sallittua se on esimerkiksi urheilun parissa, joko itse urheilutilanteissa tai kannattajien joukoissa vaikkapa kättelyn kuin humalaisen halailun muodossa.

Miehisen maailman maalari luottaa intuitioon

Teokset on maalattu pääasiassa öljyväreillä, sekä öljyväripuikoilla. Pohjana on käytetty kangasta tai erilaisia levyjä.

–Viimeaikaiset teokseni olen toteuttanut pääasiassa maalaamalla ja piirtämällä levylle tai kankaalle akryyleillä, öljyväreillä ja öljyväripuikoilla. En halua teosteni olevan liian silotellun ja loppuun hiotun näköisiä, joten tekemiseni on usein myös tämän mukaista. Vaikka välillä saatan tehdä siveltimellä useita läpikuultavia kerroksia, pieni siveltimen veto kerrallaan, ote on kuitenkin useimmiten ronski ja tekemisen jälki jää näkyviin, Turkia kertoo.

–Osa teoksistani rakentuu suunnitellusti ja määrätietoisesti. Tällöin minulla on aloittaessani jo jonkinasteinen ajatus lopputuloksesta, vaikka se ei aivan yksityiskohtainen olekaan, vaan jätän sattumalle sekä intuitiolle tilaa. Joskus tartun tekemiseen kuitenkin myös spontaanisti sen enempää miettimättä, mitä on tulossa. Tällöin ajatusprosessi käynnistyy vasta myöhemmin, kun alan tarkastelemaan mitä olen tehnyt ja mihin se pohjaa, Turkia jatkaa.

Sammattilainen Ville-Petteri Turkia on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun AMK:n Taideakatemiasta vuonna 2020.

–Olen piirtänyt ja kirjoittanut paljon nuorempana, mutta silloin sitä ei osannut edes ajatella ammattina, vaan kirjoitukset ja piirustukset päätyivät pöytälaatikkoon. Vuonna 2014 sitten vaimon rohkaisemana päätin hakea Turun AMK:n kuvataiteen opintoihin, Turkia kertoo.

SMS

Teos Taisteluhenki (exit) liittyy vapaaotteluun ja sitä kautta perinteisiin miehisiin arvoihin, niin hyvässä kuin pahassakin.