Me saatamme yllättyneenä kuunnella uutisista ja ajankohtaisohjelmista, kuinka isojen rakennusprojektien budjetit menevät kymmenillä miljoonilla yli, mutta unohdamme samalla omien projektiemme ja saneerauskohteidemme oikeat kulut.

Kuinka hyvin sinä olet viimeksi suunnitellut ja budjetoinut oman remonttisi?

Aikataulut

Monissa kotoisissa remonteissa ei ole varsinaisia suunnitelmia tai budjetteja, joka johtaakin helposti tilanteisiin, että tekijää tai tekijöitä aletaan kysellä tuttavapiiristä ja sosiaalisesta mediasta aivan viime hetkillä. Todellisuus on kuitenkin sellainen, että hyviä tekijöitä ei projekteihin helpolla saa, ja siksi oman remontin suunnittelussa kannattaa heti alkuvaiheissa kysellä mahdollisten tekijöiden aikatauluja. Samalla saa myös budjetille perustietoja, sillä ammattilaisten käyttökustannukset voivat ensikertalaiselle tulla yllätyksenä. Vanha sanonta, että halvalla ei saa hyvää, pitää useimmiten paikkansa.

Ammattilaiset apuna

Aikatauluissa on syytä myös muistaa, että monissa rautakaupoissa ja sisustusliikkeissä ei ole suuria varastoja, ja vaikka tuote saattaa löytyä nettiluettelosta, sen saaminen paikanpäälle voi kestää useampia viikkoja.

Ammattilainen laskuttaa ammattitaitonsa mukaisesti. Se yleensä kannattaa jo siksi, että harva meistä on ”seppä syntyessään”, eli emme välttämättä osaa käyttää laiteita, tai osaa välttämättömiä työtekniikoita, joten useissa remonteissa tarvitaan eri alan ammattilaisia, ja mitä suurempi projekti, sitä tärkeämpää on ottaa apuvoimat mukaan heti projektin alussa.

Budjetti

Se mitä haluaa remontoida, ja mitä haluaa lopputuloksena itselleen, riippuu monesta tekijästä. Tekijöiden ammattitaito on tietenkin olennainen tekijä, mutta yksi on myös budjetti.

Rahoitatko remontin omilla säästöillä, vai otatko remonttilainan, ja kuinka hyvin olet tehnyt kokonaissuunnitelman ja laskenut työn ja tarvikkeiden vaatimat rahat. Budjettia tehtäessä on myös hyvä ymmärtää, että lähes jokaisessa remontissa tulee eteen myös jotain odottamatonta, ja siksi budjettia ei pidä tehdä liian tiukaksi.

Budjetilla on kaksi tärkeätä osaa: aika ja raha. Mikäli nämä ovat liian tiukat, on vaikea saada niiden raja-arvoihin kaikki tehtävä ja työ, ja haluttu lopputulema – mutta tärkeintä on kuitenkin hyvä perussuunnittelu.

Dokumentointi

Oletko koska ollut viimeksi ostamassa kiinteistöä? Jos ostamaasi kohteeseen on tehty isompia remontteja, eikö olisi hyvä saada jonkinlainen dokumentti remontista. Esimerkiksi kuka teki ja millä budjetilla remontti tehtiin, ja jos mukana olisi vielä ennen ja jälkeen kuvat – näin ostajana sinulle tulisi selkeä kuva, mitä olet ostamassa, ja miksi edellinen remontti oli tehty.

Varaudu yllätyksiin

Joskus remontti voi lähteä hyvin liikkeelle, mutta yllätykset voivat tulle tavaroiden ja osien viivästysten ja työtekijöiden esteiden muodossa, ja tähänkin on syytä varautua.

Mitä enemmän osaat tehdä itse, sitä paremmin osaat myös suunnitella, ja kenties kysyä oikeita kysymyksiä, mutta yllätyksiä voi kuitenkin tulla. Remontteja ei kannata pelätä. Niiden aikana myös oma tietotaito kasvaa ja voit saada paljon asiantuntijoiden neuvoja, jotka auttavat myös tulevissa projekteissa. Kukaan ei ole koskaan täysin valmis, jokainen meistä voi aina oppia lisää – myös remonteissa.

KO