Kuka on vastuussa meidän omasta hyvinvoinnistamme, jollemme me itse? Monesti hyvinvoinnin perusta ja sen tarpeet ovat meillä kyllä tiedossa, mutta saatamme unohtaa ne tietoisesti. Me voimme valita vähentävämme liikuntaa, nukkuvamme vähemmän ja syövämme huonommin. Joskus voi myös olla, että kehomme on jo huonossa kunnossa, ja nyt olisi pakko alkaa tehdä jotain. Ykkös-Lohja on ottanut pienen haasteen tälle vuodelle 2023, ja tulemme sivujemme välityksellä tarjoamaan entistä enemmän vinkkejä ja palveluita hyvinvointiin liittyen. Näin vuoden aluksi kyselimme hyvinvointivinkkejä tästä omalta alueeltamme, ja tässä hieman vinkkejä mitä saimme.

Monet asiat ovat saatavilla nykyään verkosta, diginä, mutta kaikilla ei siihen ole tietotaitoa, tai edes mahdollisuuksia, mutta kysyimme apteekkarilta, miten nykyaika näkyy heidän toiminnassaan ja saimme meille vastaamaan Saija Sundholmin, Nummelan apteekista Citymarketista. Kysyimme häneltä tähän hyvinvointiteemaan liittyen ravintolisistä ja ihmisten mahdollisesta muuttuneesta apteekkikäyttäytymisestä, varsinkin kun nykyään apteekitkin ovat jo verkkokauppoja.

– Jos mietitään itsehoitolääkkeitä, silmätippojen käyttö on selkeästi kasvanut. Ihmiset tunnistavat kuivasilmäisyyden oireet paremmin kuin aiemmin, ja ovat todenneet, että kostuttavista silmätipoista oikeasti on apua. Markkinoille on myös tullut paljon uusia, hoitavia silmätippoja.  Toinen tuote, jonka ihmiset ovat löytäneet, on melatoniinivalmisteet. Nehän ovat tarkoitettu aikaeroväsymykseen, mutta tokihan ne helpottavat unen saantia ja pitkittävät unta, valmisteesta riippuen. Näissä kyse on sekä uusista valmistemuodoista, että ihmisten halusta vähentää voimakkaiden unilääkkeiden käyttöä.  Kolmantena nousevana tuoteryhmänä on vatsan hyvinvointi, jossa erityisesti ärtynyt suoli-oireyhtymästä kärsivät ovat löytäneet apuja uusista IBS-valmisteista. 

Kysyvätkö asiakkaat nykyään enemmän, vai tulevatko he valmiiden ”google”-vastausten kanssa asiakkaaksi?

– Suurin osa ihmisistä kysyy ja haluaa käyttää hyväkseen farmaseuttisen henkilöstön ammattitaitoa. Mutta yhä enenemässä määrin asiakas on jo valmiiksi googlannut kuvan tuotteesta, jota etsii. Farmaseutin kanssa on silloin helppo keskustella tuotteesta ja sen sopivuudesta. 

 Miten teillä näkyy digitalisaatio ja nettiapteekit käytännössä? 

– Apteekithan ovat hyvin digitalisoituneita. Meillä on yhteys Kelaan ja reseptikeskukseen, ja itse reseptintoimitus ja varastonvalvonta on digitalisoitunutta toimintaa. Tämän vuoksi asiakas saa lääkekorvauksen heti apteekissa, ja me apteekit saamme korvauksen jälkikäteen Kelalta.   Meillä Nummelan Citymarketissa olevan apteekin yhteydessä toimii myös nettiapteekki, josta saa myös reseptilääkkeet hankittua. Tämä on vaihtoehto niille, joille etäasiointi sopii paremmin.  

Apteekkarin vinkki keväälle 2023? 

– Perusvinkkinä keväälle 2023 sanoisin sen, että kevätsiivouksen yhteydessä tarkistaa erityisesti lääkekaapin sisällön. Korona-aikana emme ole sairastaneet samalla tavoin kuin ennen, ja lääkekaapin sisältö on saattanut vanhentua. Vanhat lääkkeet apteekkiin hävitettäväksi ja farmaseutin kanssa voi keskustella, mitkä tuotteet kaapissa kannattaa olla yllättävien tilanteiden varalle. Ainakin kipu- ja kuumelääke, kuumemittari, ripulilääke sekä haavanhoidon perustuotteet olisi hyvä jokaisessa kodissa olla aina saatavilla. Lapsiperheille omansa, ja eläintalouksille vielä eläinten akuutit tuotteet lisäksi.  

Jos apteekkiala on muuttunut teknisen kehityksen ja uusien tuotteiden myötä, on olemassa yksi hyvinvointiala, josta meillä lähes kaikilla on kokemuksia – ja se on hampaidenhoito. Jokainen meistä voi kotona tehdä paljonkin omien hampaidemme kunnon eteen, tai sitten voimme päättää niiden vain olla olemassa. Kysyimme kuitenkin hampaista ja hampaidenhoidosta Lohjan Hammas Oy:n hammaslääkäri Mikko Kotiaholta vinkkiä, ja hänellä oli yksi selkeä vinkki:

– Milloin olet käynyt viimeksi hammastarkastuksessa? Pandemia-aikana moni on voinut rajoittaa liikkumista kodin ulkopuolella. Säännöllinen hammashoito määräaikaistarkastuksineen ja puhdistuksineen kannattaa. Suun terveys vaikuttaa koko kehon terveyteen. Kun hoidettavat ongelmat löydetään aiemmin ovat kustannuksetkin pienemmät.

Apteekkarin ja hammaslääkärin lisäksi kysyimme hyvinvointivinkkiä myös kauneudenhoidon puolelta, missä Niina Järvi Kauneus ja Hyvinvointi Matildasta antoi tällaisia vinkkejä talvelle.

– Jos jalkapohjasi ovat talviaikaan kuivat, varmista, että jalkavoiteessasi olisi ainesosana urea (toiselta nimeltä karbamidi), mikä sitoo kosteutta ihoon. Jalkapohjan iho ei sisällä talirauhasia eli iho ei tuota itsessään rasvaa ja siksi kuivuu herkästi.

– Koko kehon iho hyötyy, jos otat hyvät, puhtaat luonnon öljyt (esim. luomu kylmäpuristettu oliiviöljy) mukaan ruokavalioosi. Mieluiten jopa muutama erilainen. Öljyt hoitavat ihoa sisältäpäin.

Kokeile rauhassa ja aloita pienin teoin

Liikunta- ja hyvinvointikeskus XYM:in Tarja Orava antoi muutaman hyvän vinkin oman hyvinvoinnin ja arjen parantamiseen:

– Omaa hyvinvointia voi helposti parantaa yksinkertaisilla elämän muutoksilla: Uni:  säännöllinen tai mahdollisimman säännöllinen unirytmi, mene ajoissa nukkumaan ja nuku 7-9 tuntia. Rauhoita ilta, vältä puhelinta, tietokonetta, tv:tä ym. kuuntele rauhallista musiikkia ja vaikka lue perinteistä kirjaa. Iltatee on hyväksi, yrttiteet parhaita.

Ruokailu: Säännöllinen ruokarytmi auttaa hallitsemaan painoa, sekä on tuki jaksamiselle. Syö rauhassa ja pureskele ruoka hyvin, näin saat sen sulamaan paremmin. Syö ruokia, jotka tunnet sopivan itsellesi ja suunnittele ruokailusi, näin sorrut vähemmän mielitekoihin. Kotiruoka on parasta, perusruokien tekemiseen ei mene paljon aikaa ja kerralla voi tehdä enemmän. Teollinen ruoka on pullollaan epäterveellistä rasvaa ja muuta mitä et tarvitse. Koti ruoka on myös edullista. Osta tai lainaa kirjastosta peruskeittokirja ja löydät varmasti monia hyviä ruokia. Kokeile kasvisvaihtoehdot. Ruuanlaitto on kivaa!

– Istu alas ja suunnittele. Tee viikko suunnitelma joka päivälle, realistinen. Muuta ensimmäisellä viikolla vähän, seuraavalla enemmän, täydellinen suunnanmuutos toimii harvemmin. Pysy suunnitelmassa, vaikka jokin menisi pieleen, jatkat suunnitelmasi mukaan. Hanki vertaistukea ja liiku muiden kanssa, ryhmäliikunnasta saat muiden energiaa, joka saa sinut liikkumaan paremmin, yhdessä koettu ilo, saa sinut seuraavaankin harjoitukseen, se saa sinut liikkumaan ja haluat sitä!