Lohjan kaupunginjohtajaksi on kutsuttu kaupungin nykyinen tekninen johtaja Pasi Perämäki. Lohjan kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajistot ovat keskustelleet kaupunginjohtajan viran täyttämisestä Perämäen kanssa, ja hän on antanut suostumuksensa kaupunginjohtajan virkaan. Valtuustoryhmät ovat jo aiemmin ilmoittaneet kannattavansa Perämäen valintaa uudeksi kaupunginjohtajaksi.

–Aina katsotaan, kuka olisi paras, osaavin ja pätevin kaupunginjohtajaksi. Perämäki on tehnyt pitkän uran Lohjan kaupungilla ja sijaistanut kaupunginjohtajaa parikin kertaa. Hän on osoittanut kykynsä hoitaa sitä tehtävää. Valtuustoryhmät olivat hyvin yksimielisiä Perämäen valinnasta, kertoo valtuustoryhmien puheenjohtajistoa johtaja Taina Lackman.

Lohjan kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 24.10. ja päätti esittää valtuustolle, että diplomi-insinööri Pasi Perämäki kutsutaan kaupunginjohtajaksi, virka täytetään määräajaksi 31.12.2025 saakka ja että Perämäen viranhoitomääräys alkaa välittömästi valtuuston päätöksen jälkeen. Koeaikaa ei ole. Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginjohtajan palkka on virkasuhteen alkaessa 10 931,27 euroa kuukaudessa. Kaupunginvaltuusto päättää asiasta marraskuun kokouksessaan keskiviikkona 16.11.

Lohjan kaupunginjohtajaksi on kutsuttu Pasi Perämäki.

Tulehtunut tilanne taustalla

Osaa kuntalaisista saattaa mietityttää se seikka, ettei edellisen kaupunginjohtajan Jarkko Härmälän eron syitä avattu selkeästi kaupungintalolla vallinneesta tulehtuneesta tilanteesta huolimatta. Eron syyksi ilmoitettiin luottamuspula, joka olisi ilmeisesti johtanut joka tapauksessa Härmälän erottamiseen, ellei hän olisi itse eronnut. Erimielisyyksien taustalla vaikutti mm. Lohjan kaupungin tekemä kaivurikauppa, jossa tapahtuneisiin epäkohtiin Härmälä puuttui. Hankintaa ei esimerkiksi oltu kilpailutettu hankintalain mukaisesti, eikä hankinnalle ollut käytettävissä talousarviossa hyväksyttyä määrärahaa tai lisämäärärahaa. Kaupunginjohtajan eroon johtaneen vaikean tilanteen jälkeen päädyttiin valitsemaan uusi kaupunginjohtaja oman väen keskuudesta. Miksi päädyttiin tällaiseen kutsumenettelyyn, eikä aloitettu uutta kaupunginjohtajahakua?

–Koeaika on puolin ja toisin aikaa, jolloin voidaan katsoa tilannetta. Härmälä teki tällaisen päätöksen. Kutsuntamenettely oli valtuustoryhmien yhteinen tahto rauhoittaa tilanne. Lisäksi moni kaupunki on tehnyt johtajahakuja samaan aikaan, eikä halukkaita luultavasti olisi tullut paljon, Lackman kommentoi.

Hän toteaa, että kaupunginjohtajan virka on siitä poikkeuksellinen, ettei sitä tarvitse laittaa avoimeen hakuun, vaan kenet tahansa voidaan kutsua kaupunginjohtajaksi. Siten esimerkiksi aiemmin kaupunginjohtajahaussa ehdolla olleiden halukkuutta tehtävään olisi voitu tiedustella.

–Minulla ei ole tiedossa, että ehdolla aiemmin olleita olisi käyty läpi, Lackman toteaa.

Hän toivoo, että tilanne kaupungintalolla rauhoittuu kaupunginjohtajahässäkän jälkeen.

–Toivon, että voisimme palata tavalliseen arkeen mahdollisimman pian.

Miten Lohjaa johdetaan tulevaisuudessa?

Valtuustoryhmät ovat myös sopineet kuluvan valtuustokauden aikana selvittävänsä Lohjan strategisen johtamisen tulevaisuutta. Tarkoituksena on selvittää mm. erilaisia johtamismalleja. Soveltuisiko Lohjalle esimerkiksi pormestarimalli tai muutettaisiinko tähän asti toistaiseksi voimassa oleva kaupunginjohtajan virka määräaikaiseksi.

–Selvitämme eri vaihtoehtoja. Pormestarimalli on ihan erilainen, siinä valitaan vaaleilla poliittinen henkilö. Esimerkiksi Helsingissä pormestarimalli on käytössä, mutta Lohja on paljon pienempi paikka, joten tänne se ei ehkä sovellu, Lackman pohtii.

SMS