Pandemia toi mukanaan maailmanlaajuisen kotikonttoribuumin, joka todennäköisesti muutti käsitystämme ja toiveitamme sen suhteen, kuinka ja missä haluamme tehdä töitä. Etätöihin siirtyminen on mahdollistanut monelle joustavamman tavan yhdistää työ ja perhe, ja toisaalta moni on myös hyödyntänyt tilannetta tekemällä elämänmuutoksen vaikkapa muuttamalla syntympäpaikkakunnalle tai ulkomaille jatkaen samalla työskentelyä etänä.

Jos veri vetää Uusimaan pohjoispuolelle tai haluat pystyttää kotikonttorin Lohjalle, kannatta aloittaa lukemalla läpi tähän artikkeliin kerätyt vinkit onnistuneeseen etätyöhön siirtymiseen.

Miksi etätöihin?

Perinteisen konttoriin tai muuhun työpaikkaan sidotun työajan sijaan etätyö tarjoaa joukon etuja sekä työntekijälle että työnantajille.

  • Ensinnäkin työntekijän näkökulmasta järjestely säästää huikeasti aikaa, sillä työmatkaan käytety aika vapautuu vapaa-aikaa varten. Jos tyypillinen työmatka on 45 minuuttia suuntaansa, kaksi kertaa päivässä, säästää kotikonttori huikeat 7,5 tuntia joka päivä.
  • On olemassa useita tutkimuksia, jotka vahvistavat että joustavaa etätyötä tekevät työntekijät ovat tuottavampia. Tämä voi johtua siitä, että kotikonttorissa on usein vähemmän häiriötekijöitä vaikkapa avokonttoriin verrattuna.
  • Etätöissä oleminen lisäksi kasvattaa monen kohdalla työhön liittyvää tyytyväisyyttä.
  • Erilaisten digitaalisten viestintäpalvelujen avulla etänä työnskentelevät työntekijät voivat olla osa työyhteisöä siinä missä muutkin.
  • Etänä työskentely avaa uramahdollisuuksia parhaassa tapauksessa jopa ympäri maailmaa: se mahdollistaa sekä ulkomaiselle yritykselle työskentelyn vaikkapa mökiltä vuoden ympäri, tai toisaalta suomalaiselle yritykselle työn tekemisen vaikka maailman toiselta laidalta.

Perusasiat kuntoon: CV ja työhakemus

Olitpa aikeissa laajentaa työnhakuasi Suomen ulkopuolelle tai muuttaa joko pysyvästi tai joksikin aikaa ulkomaille ja jatkaa työntekoa suomalaiselle yritykselle, työnhaussa alkuun pääseminen vaatii että sinulla on viimeisen päälle hiottu CV eli ansioluettelo ja työhakemus.

CV on tärkeää aina räätälöidä jokaista hakemaasi työpaikkaa varten, ja sama koskee luonnollisesti työhakemusta. Ansioluettelossa on kuitenkin osioita, kuten henkilötiedot, koulutus ja työkokemus, joiden avulla voit aloittaa rakentamaan CV:n runkoa jo ennen kuin eteen tulee kiinnostava työpaikka.

Työhakemus puolestaan on vapaamuotoisempi, mutta myös se tulee aina kohdentaa juuri hakemaasi työpaikkaa silmälläpitäen.

Laita haku päälle

Entä mistä kannattaa lähteä liikkelle, jos haaveissa on uudenlainen ja joustava arki etätyöskentelyn mahdollistamana?

Erilaisilla verkkosivuilla, joilla on työpaikkailmoituksia kuten Oikotie, on usein mahdollista valita etätyö työn sijainniksi. Jos näin ei ole, voit aina kokeilla hakea työpaikkailmoituksia vaikkapa sanalla “etänä” tai “kotoa käsin”. Toinen keino löytää etätyön mahdollistavia työpaikkoja alallasi on selata alan työpaikkoja läpi ja katsoa onko niissä viitteitä siitä, että työn voi tehdä etänä.

Löytyikö unelmien työpaikka, mutta ilmoituksessa ei mainita mitään kotikonttorista? Muista, että voit aina ottaa yhteyttä työpaikkailmoituksessa mainittuun yhteyshenkilöön ja kertoa avoimesti, että olet innostunut työpaikasta ja haluaisit tietää kuinka yrityksessä suhtaudutaan etätyöskentelyyn.

On olemassa joukko suuria yrityksiä, jotka ovat tietoisesti valinneet strategiakseen etätyön suosimisen, ja näille yrityksille ei juurikaan ole merkitystä sillä, missä työsi teet. Jos tiedät alasi suuria yrityksiä Suomessa tai ulkomailla, voit katsella yritysten urasivuilta millaisia paikkoja heillä on auki. Usein ilmoituksissa mainitaan useita toimipaikkoja tai kaupunkeja, joissa tehtävään haettu henkilö voi sijoittua, tai että työtä voi tehdä täysin etänä.

Jos työsi luonne puolestaan soveltuu freelance-pohjaiseen työskentelyyn, voit käytännössä työskennellä missä päin tahansa maailmaa ja tehdä töitä asiakkaille ympäri maailmaa. Tällöin voit löytää uusia toimeksiantoja ja projekteja erilaisilta kansainvälisiltä freelance-töitä välittäviltä verkkosivuilta, kuten Upwork tai Fiverr.

Millainen osaaminen soveltuu etätyöskentelyyn?

Ennen pandemiaa ei ollut epätavallista, että jopa koko päivän asiakkaiden kanssa puhelimessa viettävä myyntineuvottelija saapui joka päivä toimistolle ilman, että hänellä olisi erityisen paljon kanssakäymistä muiden kanssa. Pandemian aikana tämän tyyppinen työ oli helppo siirtää kotikonttoriin, ja moni hyödyynsi tilannetta työskentelemällä myös mökiltä.

Opettajan työ on toinen esimerkki työstä, joka vastoin odotuksia oli vain saatava toimimaan kameran kautta, ja etäopettamiseen liittyvät työkalut ovatkin kehittyneet huimaa vauhtia.

On valtava määrä muita töitä, joita voi tehdä etänä ja mitä näiden suhteen on hyvä ottaa huomioon. Alla muutama esimerkki:

  • Asiakaspalvelu. Etenkin sähköpostitse tapahtuva asiakaspalvelu on usein mahdollista hoitaa käytännössä missä tahansa, kunhan pystyt takaamaan työnantajalle tai asiakkaallesi sen, että tietoturva on kunnossa ja sinulla on riittävän hyvä internet-yhteys.
  • Markkinointi, viestintä ja sosiaalinen media. Jollei sinun tarvitse itse olla paikan päällä vaikkapa kuvaamassa materiaalia sosiaalista mediaa varten, markkinoinnin ja viestinnän tehtäviä on entistä helpompi hoitaa etänä. Sinun on hyvä hallita erilaisia työkaluja, joita virtuaaliset tiimit usein käyttävät, sillä ne ovat avainasemassa työssä onnistumisen kannalta.
  • Ohjelmointi. Erilaisista ohjelmistokehittäjistä on pitkään ollut valtava pula, ja ehkä tämän vuoksi työantajat ovat jo annen pandemiaa olleet usein joustavampia sen suhteen, missä työntekijät voivat työnsä tehdä. Ohjelmoijista ja muista tietotekniikan alan osaajista on monessa maassa niin huutava pula, että työnantajat usein joustavat myös sen suhteen, missä työntekijä asuu. Ja toisaalta ulkomailta käsin töitä tekevän ammattilaisen palkkaaminen voi olla helpompaa kuin esimerkiksi oleskeluluvan ja työluvan järjestäminen maassa, jossa yritys pitää majansa.

Voiko etätöihin kouluttautua?

Etänä työskentelyä varten ei sinänsä ole erityistä koulutusta, vaan kyse on osaamisesta, jota voi hyödyntää kotoa käsin tehtävässä työssä. Mikäli sinulla ei vielä ole taitoja, jotka voivat avata etänä tehtävän urapolun, voit aina kehittää omaa osaamistasi.

Jos haaveilet urasta kotikonttorissa, kannattaa aloittaa ensin kartoittamalla millaiset työtehtävät sallivat etätyön. Kun olet tunnistanut millaista osaamista näihin tehtäviin vaaditaan, kartoita millaisia kursseja on tarjolla näiden taitojen oppimiseen. Esimerkiksi ohjelmointiin liittyviä taitoja voi aloittaa opettelemaan itsenäisestikin, ja tätä varten on olemassa valta määrä erilaisia kursseja, oppaita ja videoita.

Mikäli sinulla on tietyn alan erityisosaamista, voit harkita kurssien tarjoamista itsekin. Näin on esimerkiksi kielten suhteen. Tai miksipä ei suomen kielen opettaja tai tutori henkilölle, joka haluaa oppia Suomea?

Kokeile onnea nykyisen esihenkilön kanssa?

Entä jos pidät kovasti nykyisestä työstäsi ja työympäristöstä, mutta tarvitset joustavamman arjen tai veri vetää kovasti kauas työpaikasta? Nykyisestä työpaikasta luopuminen ei ole aina välttämätöntä, sillä joissakin tapauksissa työnantajat ovat valmiita olemaan joustavia. Kannattaa siis lähestyä omaa esihenkilöä asian tiimoilta ja aloittaa keskustelu vaikka kysymällä onko yrityksessä keskusteltu etätöihin siirtymisen mahdollistamista. Vaikka yrityksellä ei olisi kokemusta etätyöstä, voi olla, että saat luvan kokeilla etätyöjärjestelyä joko tietyn jakson kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti sitä silmällä pitäen, että siirryt lopulta kokonaan kotikonttoriin. Tällön on hyvä pitää mielessä, että työnantaja odottaa myös sinun satsaavan siihen, että järjestely toimii, jotta siitä voidaan tehdä pysy