Kenen häitä sinä viettäisit, jos olisi nyt omien häidesi aika? Meistä jokainen elää omaa elämäänsä, mutta samalla me elämme sosiaalista elämää toisten ihmisten kanssa, joista osa on meille läheisempi kuin toiset. Mutta mitä jos tämä läheinen suku on niin läheinen, että vanhemmat ja sukulaiset tulevat kertomaan hääparille, miten ja missä häät tulisi viettää, ja ketä sinne tulisi kutsua, miten itse suhtautuisit näihin ohjeisiin ja hienovaraisiin neuvoihin? Toimisitko niiden mukaisesti ja suvun toiveita noudattaen, vai olisiko sinulla selvät omat toiveet ja suunnitelmat omien hääjuhlien varalle? Voisiko jopa ollakin sellainen tilanne, missä esimerkiksi morsiamen isä maksaa koko häät ja sitä kautta tuntee saavansa myös oikeuden kertoa missä ja miten ne vietetään?

Minkälaiset vinkit ja ohjeet ovat vielä ”hyväksyttäviä”, ja missä vaiheessa tulee vastaan raja, mikä alkaa jo tuntua ohjaamiselta? Hyvinkin voi olla, että isovanhemmat tai omat vanhemmat haluavat lastensa parasta, mutta onko häiden suunnittelu tai toteutukseen puuttuminen oikea tapa?
Jokainen hääpari varmasti ottaa kaiken avun mielellään vastaan, mutta häiden ja juhlien lopullinen muoto on toivottavasti enemmän avioparin toiveiden ja haaveiden mukainen kuin suvun.

Häät ovat isot juhlat

Häät ovat isot juhlat, jos ei oikeasti määrässä, niin vähintäänkin hääparin ajatuksissa. Pienetkin aivan omassa piirissä järjestetyt häät voivat olla uuden avioparin elämän pääkohta, ja toisaalla isot häät voivat tarkoittaa satoja vieraita, ja jopa parin päivän kestäviä hääjuhlia kaikkine kirkkoineen, ohjelmineen, ruokailuineen ja tapahtumineen. Häät ovat monelle avioparille usean kuukauden suunnittelun tulos ja hyvinkin pidemmän ajan säästämisenkin tulos, joten juhlilta toivotaan hyviä muistoja tuleville vuosille.
Tilastollisesti häiden kokoluokat ovat menneiden vuosien aikana pienentyneet. Trendi oli nähtävillä jo ennen koronaa, ja korona vai korosti, että nykyään hääjuhlat ovat keskimäärin pienempiä vierasmääriltään kuin ennen.

Häiden merkitys 2020-luvulla

Korona aiheutti isoja muutoksia arjessamme. Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan vuonna 2021 solmittiin vähiten avioliittoja yli sataan vuoteen (19579 paria). Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan vuonna 2021 solmittiin 19 579 avioliittoa, edellisenä vuonna 22 082. Solmittujen avioliittojen määrä väheni yhdessä vuodessa 2 503:lla. Avioliittoja, joissa puolisot olivat eri sukupuolta, solmittiin 19 204, mikä on 2 483 edellisvuotta vähemmän. Samaa sukupuolta olevat solmivat 375 avioliittoa, 20 edellisvuotta vähemmän.

Koronaepidemian lisäksi avioliittojen solmimisen määrän laskuun on vaikuttanut myös avioliiton merkityksen muutos. Nuoret eivät tunne tarvetta vahvistaa parisuhdetta avioliitolla.

Häät ja naimisiin menemisen merkitys voi korostua myös tulevien vuosien aikana Euroopan ollessa epätietoisuuden tilassa liittyen Ukrainan sotaan. Osa pariskunnista voi haluta nopeammin vihille johtuen tulevaisuuden epävarmuudesta. Ennätysvuosi jäiden solmimisessa oli 1946 kun Suomessa solmittiin 49743 avioliittoa.

KO