Häät ovat muuttuneet yhteiskunnallisten muutosten mukana. Ne muutokset, ja menneiden vuosien korona-aika ja nykyinen Euroopan turvallisuustilanne tuovat omat lisänsä häiden suunnittelulle. Tänäkin vuonna Lohjalla, Siuntiossa ja Vihdissä vihitään pariskuntia avioliittoon, joten ehkä tässä vaiheessa on hyvä nostaa esille, että 2021 avioerojen määrä oli pienin 30 vuoteen, ja joka neljäs avioliiton solmineista oli uudelleen avioituneita. Toisia avioliittoja oli 19 % kaikista naisten solmimista avioliitoista, kolmansia 4 %. Vastaavasti miehillä oli toisia avioliittoja 20 % ja kolmansia 3 % kaikista miesten solmimista avioliitoista. Vaikka häiden määrät ovat vähentyneet, ja tilastollisesti häävieraiden määrät pienentyneet, ei se tarkoita, etteikö häitä vietettäisi entistä monipuolisemmin kuin koskaan ennen.

Teemahäät

Teeman valitseminen häihin on tänä päivänä enemmän sääntö kuin poikkeus. Teema voi olla esimerkiksi tietty väri, pukukoodi tai persoonallinen viittaus johonkin ilmiöön. Selkeän teeman valitseminen ei auta pelkästään luomaan upeita häitä – helpotatte myös häävieraitanne. Nykyään kun vielä lähes kaikki häät videoidaan ja valokuvataan vähintään puoliammattilaisen toimin, on häistä tullut monille aivan erityinen tapa osoittaa sitä omaa itseään, ja pariskunnan omia tunteita ja haluja myös hääjuhlaväelle.  Jos mietitään Lohjankin aluetta ja alueen tarjontaa häiden viettoon, voi paikaksi valikoitua, vaikka entinen koulurakennus kuten ravintola Hannes, tai voidaanhan ne hääjuhlat viettää, vaikka ravintolassa, yökerhossa, rokin ja popin soidessa, tai miksei siistissä ravintolassa, joka tarjoaa tarpeeksi tilaa ruokailijoille sekä ohjelmalle. Tuttuja ovat hääpaikkoina myös erilaiset seuraintalot, golf-klubi ja isot maatilat, jotka mahdollistavat hääjuhlat, mutta hääparin kannattaa olla ajoissa liikenteessä, sekä oman teemansa että hääpaikan suhteen, sillä ne suosituimmat ajat varataan luonnollisesti ensimmäisinä. Vuoden 2021 suosituin avioitumiskuukausi oli heinäkuu, jolloin 3 616 paria solmi avioliiton. Toiseksi suosituin oli elokuu 3 151 parilla. 2010-luvulla heinä- ja elokuu ovat vuorotelleet suosituimpana avioitumiskuukautena. Koska häät ajoittuvat useimmiten viikonloppuihin, “kärkisijan” muuttumiseen vaikuttaa viikonloppujen määrän vaihtelu kuukausissa vuosittain. Kolmanneksi eniten avioliittoja vuonna 2021 solmittiin syyskuussa.

Häiden muistilista on pitkä

Mitä erikoisemmat häät järjestää, niin sitä tärkeämpää on se häiden suunnittelua, ja varautuminen, että kaikki ei mene aina kuten suunnittelee. Muistilistan ensimmäiset asiat ovat jo vuotta ennen varsinaista hääjuhlaa, kun sukulaisille tai kavereille aletaan kertoa tulevista häistä. Näihin aikoihin on aika ottaa myös kihlajaiskuvat ja päättää se varsinainen hääpäivä, ja samalla varmistaa kirkko tai maistraatti, sekä etsiä se sopiva häiden juhlapaikka hyvissä ajoin etukäteen – ja varata se, ennen kuin on liian myöhäistä. Hääpaikan varauksen aikoihin on hyvä myös jo tietää, millaisella budjetilla ollaan liikenteessä, sillä häihin saa uppoamaan varmasti kaiken sen budjetin ja enemmänkin, kuin mitä on käytettävissä. Entä kuka tai ketkä auttavat häiden suunnittelussa ja järjestelyissä, kuka on kaaso, kuka on bestman, ja keitä kutsutaan häihin ja koska hääkutsut lähetetään? Eivätkä ne hääpuku ja tulevan aviomiehen pukukaan välttämättä aivan suoraan liikkeestä löydy.

Hääpaikan löydyttyä tai siinä samalla on hyvä myös tehdä päätös mahdollisesta hääteemasta, jotta kutsuun voidaan kertoa toivotut värit ja/tai häiden teema. Valokuvaaja ja videokuvaajakin on hyvä varata jo hyvissä ajoin, sillä jo omat häät osuvat siihen kovimpaan hääkauteen, voi kuvaajan saaminen viime hetkillä olla vaikeata. Entä musiikki, pitopalvelu, hääauto…. entä hääkukat? Tarvitsetko floristin apua, vai tiedätkö tarkalleen mitä haluat, onko mallikuvat mukana, vai odotatko kukkakaupan suunnittelevan hääkimpun ja juhlapaikan koristelut? Entä hääkampaus, oletko löytänyt tekijän, vai tarvitsetko vielä apua oikean tekijän löytämisessä? Entä kaikki muut pienet ja isommat tarvikkeet, joita tarvitaan varsinaisen hääjuhlan läpiviemiseksi? Itse avioliiton vihkiminen kirkossa, tai maistraatissa lienee se helpoin osuus koko juhlasta, mutta niidenkään tarvitsemia asioita, kuten varaaminen, avioliiton esteettömyystodistus yms. on hyvä hoitaa ajoissa. Entä vihkisormus? Onko se tilattu, onko se oikean kokoinen, ehtiikö se tulla häihin? Ei mikään ihme, että monet parit ovat aivan stressaantuneita hääpäivänään, jolleivat nämä kaikki hääsuunnitelmat ole tehty ajoissa ja apulaisten kanssa. Mutta kuten tässä lehdessä toisaalla on jo kirjoitettu, hääparin pitäisi ennen kaikkea nauttia omasta päivästään ja saada siitä muistoja tuleville vuosille.

Mitä kaikkea sitten kuuluukaan niihin pieniin asioihin, jotka yleensä häissä hääjuhlassa sitten on:

  • ohjelma
  • vieraskirja
  • ruokalista
  • lahjalista
  • kutsukortit
  • soittolista
  • istumajärjestys
  • hääkakku
  • kiitoskortit, hääkarkit tms
  • polttarit
  • häämarssi
  • hääajoneuvo
  • hääkampaus
  • hääpaikka
  • häämatka
  • hääkuvaaja
  • muut asiat

Vieläkö polttareita järjestetään?

Me kyselimme hieman alueen ohjelmallisia tuottajia, ja saimme vakuuttavan vastauksen, että polttareita järjestetään, mm. Poistieltä! auto- ja mönkijäsafarit ovat melkoisen suosittu polttariporukoille, samoin ovat paikallinen biljardisali sekä keilahalli, ja luonnollisesti erilaiset kauneuteen liittyvät illat ja tapahtumat, joita voi tilata paikallisilta kauneusalanyrityksiltä.

Entä pienet häät?

Naimisiinmeneminen voi olla todella pienikin tapahtuma, jossa aviopari ja tarvittavat todistajat kokoontuvat yhdessä kirkkoon tai maistraattiin. Häiden koolla tai hääpaikalla, kun ei ole loppujen lopuksi mitään merkitystä kahden ihmisen solmiessa keskenään avioliiton. Pienet  häät voivat olla aivan  yhtä muistorikkaat ja rakastettavat  kuin isot ja mahtavat häät – jokainen omalla tyylillään, ja omien arvojensa mukaisesti.