Lohjalainen graafikko ja taiteen maisteri Annastiina Mäkitalo sai koronavuonna uuden sisustusidean.

–Ostin loppuvuodesta 2019 oman kodin. Tekemiäni isoja taideteoksia on ympäri Lohjaa, joten tuntui vähän erikoiselta, että suurikokoisia töitäni on esillä muualla, mutta ei kodissani. Ajattelin, että nyt olisi tilaisuus piirtää suoraan seinään. Olin tehnyt ison remontin ja tuntui, että haluan omaa käsialaani esille, Mäkitalo kertoo.

Niinpä hän tarttui tussiin. Seinäpiirrosten aiheet valikoituivat Lohja-värityskirjasta, jonka Mäkitalo teki vuonna 2015.

–Etätyö mahdollisti seinäteoksien synnyn. Yhtäkkiä minulla oli kaksi tuntia enemmän vapaa-aikaa joka päivä, kun pitkä työmatka jäi pois, Mäkitalo toteaa.

Eteiseen hän teki suurennoksen värityskirjan kansikuvasta ja olohuoneeseen Paavolan tammen.

–Nälkä kasvoi syödessä, kun olin tehnyt eteisen teoksen. Ajattelin, että ihminen pettyy, jos hän näkee asuntoon tullessaan ison teoksen, mutta muualla niitä ei sitten olekaan. Olohuoneen nurkka, joka näkyy eteishalliin saakka, suorastaan huusi, että siihenkin on saatava teos. Paavolan tammi ja metsäaihe sopivat todella hyvin harmaanvihreisiin seiniin, Mäkitalo avaa.

Seinäteos Annastiina Mäkitalon kodin eteisessä. (Kuva: photos.by.ylvaliina)

Paavolan tammi kaupunginjohtajan kodin seinälle

Mäkitalon julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvia seinäpiirroksistaan.

–Kyselin ihmisiltä, uskaltaako tällaisia tehdä lisää vai hankaloittavatko ne aikoinaan asunnon myyntiä, Mäkitalo naurahtaa.

Huoli oli turha, sillä ihmisiltä on tullut paljon myönteisiä kommentteja. Mäkitalon teoksiin ihastuivat myös Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula ja hänen puolisonsa Hanna Kallio.

–Hanna Kallio otti minuun yhteyttä ja kertoi, että he haluaisivat rakenteilla olevaan omakotitaloonsa jonkun teokseni. Kävin katsomassa heidän taloaan, millaisen teoksen ja mihin kohtaan voisin tehdä, Mäkitalo kertoo.

–Olemme ajatelleet, että talomme seinillä olisi kiva olla taidetta. Vielä kivempi on, jos taulut olisivat tuttujen taiteilijoiden luomuksia. Annastiinan taidetta keksimme miettiä seinäpiirroksina jo viime vuonna, mutta lopulta paikka saatiin päätettyä ja kuva seinälle vasta tänä keväänä. Meillä oli muutama vaihtoehtoinen kuva, kaikki perheenjäsenet saivat äänestää. Paavolan tammi voitti kirkkaasti, Kallio kertoo.

Mäkitalo vietti kaupunginjohtajan kotona yhden lauantaipäivän sekä vielä maanantai-illan teoksen viimeistellessään.

–Prosessi on hidas, kun tehdään näin isoa teosta. Se vaatii aikaa ja keskittymistä, hän toteaa.

Annastiina Mäkitalo kaupunginjohtaja Mika Sivulan ja hänen puolisonsa Hanna Kallion kotiin toteuttamansa seinäteoksen edessä. (Kuva:
photos.by.ylvaliina)

Seinäpiirros luo tilaan oman tunnelmansa

Mustavalkoiset piirrokset istuvat helposti monenlaiseen sisustukseen, kun ei tarvitse miettiä värien yhteensopivuutta. Muuten se vaatii kuitenkin enemmän harkintaa kuin taulun hankkiminen, sillä seinäpiirrosta ei voi vain nostaa alas seinältä, jos se ei enää miellytä silmää.

–Seinäteos luo kotiin oman tunnelmansa ja erilaisen fiiliksen kuin taulu tai pienempi teos. Mäkitalo toteaa.

Isoja muraaleja maalataan nykyään rakennusten ulkoseiniin paljonkin, mutta seinäpiirrokset ovat harvinaisempia. Mäkitaloltakin seinäpiirroksiin siirtyminen vaati harppauksen.

–Tämä on minulle uusi aluevaltaus, että teen teoksen ihmisen kotiin. Aiemmin olen tehnyt vain julkisia taideteoksia. Lisäksi olen piirtänyt koko elämäni A4- ja A3-kokoisia teoksia, jotta ne pystyy viemään tietokoneelle. Kun yhtäkkiä piirtää paljon suurempikokoisia teoksia, se vaatii ihan erilaista ajattelua. Olen erittäin kiinnostunut sisustamisesta ja tyylihistoriasta, joten pystyn näkemään, millainen työ mihinkin kotiin ja tilaan sopii.

Ensin tehdään pienikokoinen luonnos, joka sitten suurennetaan. Seinään teos hahmotellaan ensin lyijykynällä ja tartutaan vasta sitten tussiin. Kun Mäkitalo lähestyi kaupunginjohtajan kodin seiniä tussinsa kanssa, häntä jännitti silti valtavasti.

–Kädet hikosivat ensimmäisiä viivoja vetäessä, koska kun seinään piirtää tussilla viivan, se on sitten siinä. Samaan aikaan kuitenkin tiesin, että tämä on sitä, mitä haluan tehdä, ja minulle oli ilo ja kunnia päästä tekemään teos heidän kotiinsa.

Lopputulos onnistui hyvin alun pienestä jännityksestä huolimatta.

–Kun jotain valmista alkoi olla esillä, he sanoivat ”wau!” ja tykkäsivät teoksesta todella paljon. Ensimmäiset vieraatkin olivat kuulemma kaatua selälleen teoksen nähdessään, Mäkitalo kertoo.

Annastiina Mäkitalo suurensi Lohja-värityskirjan kuvitusta kotinsa seinille. (Kuva: photos.by.ylvaliina)

Perheen tai talon tarina seinälle?

Mäkitalo on tähän mennessä piirtänyt seinille vain värityskirjansa kuvamaailmaa, mutta mikä tahansa muukin aihe onnistuu.

–Teos voi kertoa esimerkiksi perheen tai kodin tarinan. Siinä voi olla vaikka lempikasveja, lintuja tai jotain harrastuksiin liittyvää. Jotain esteettistä ja kaunista, joka liittyy kodissa asuvien ihmisten elämään. Vanhan talon kohdalla voisi myös kertoa talon tarinan, Mäkitalo ideoi.

Tällä hetkellä Mäkitalon kädenjälkeä voi ihailla mm. Lohjan matkailun ikkunoissa, Anttilan koulun sisäänkäynnissä ja sisätiloissa, kaupungintalon aulassa ja Kauppakeskus Lohessa. Hän haluaisi päästä toteuttamaan jonkinlaisen teoksen myös Lohjan asuntomessualueelle, mutta vielä sellaisesta ei ole sovittu.

Tällä hetkellä Mäkitalo työskentelee AD:n tehtävissä ison konsernin palveluksessa, eikä enää yrittäjänä. Omatkin taideprojektit vetävät silti jatkuvasti puoleensa ja uusi alkaa jo houkutella, kun edellinen on valmistumassa. Kuvataide on ollut aina lähellä Mäkitalon sydäntä.

–Olen kävellyt 3-vuotiaasta saakka kynä kädessä. Kuvittaja oli aina vastaus, kun lapsena kysyttiin, mikä minusta tulee isona.

Lapsuuden haaveammatti on pitänyt pintansa, vaikka työkenttä onkin nykyään paljon kuvittamista monipuolisempi.

–Graafisena suunnittelijana voin tehdä esimerkiksi brändi-ilmeitä, kuoseja, kuvituksia ja julkisia taideteoksia. Kenttä on niin laaja ja inspiroiva, ettei tähän työhön voi kyllästyä, Mäkitalo sanoo.

SMS