Kosken kohina ja saniaiset hurmaavat kulkijan heti Vuorikosken myllylle saavuttaessa. Ensi vuonna 130 vuotta täyttävässä myllyssä ei enää jauheta viljaa, vaan se on muuttunut kahvilaksi ja vintagepuodiksi. Pihapiiristä löytyy myös kaksi pientä mökkiä b&b-majoitusta varten sekä sauna lampineen. Muutoksesta vastaa Vuorikosken nykyinen isäntä Antti Jakola puolisoineen.

–Asuimme Helsingissä ja katselimme taloja. Minulla on aiemminkin ollut omia tuotteita ja olen työskennellyt sisustuksen, stailauksen, kauneudenhoidon, kuvataiteen ja kirjoittamisen parissa. Olin jo vähän luopunut b&b-haaveistani, kun sitten löysimme tämän myllyn 2,5 vuotta sitten, Jakola kertoo.

Aluksi he muuttivat vain asumaan myllyn pihaan ja alkoivat vähitellen kunnostaa pihaa ja rakennuksia. Tekemistä riitti, sillä piha oli päässyt villiintymään, eikä kaikkien rakennustenkaan kunnossa ollut hurraamista. Vähitellen paikan yleisilme koheni ja Vuorikosken mylly aloitti matkailukohteena viime kesänä kesken kauden. Jakola kertoo, että ihmiset ovat löytäneet hyvin paikalle.

–Avasimme viime heinäkuussa. Reilun kuukauden aikana täällä vieraili yli 500 kävijää. Tämä on maaginen paikka. Vanhat rakennukset ja luonto ympärillä houkuttelevat. Viime kesänä kävi esimerkiksi sellaisia asiakkaita, jotka olivat kiertäneet ympäri Sammattia koko päivän. Tämä paikka tuokin yhden lisän Sammatin tarjontaan. Jakola sanoo.

Saniaiset ja koski luovat taianomaisuutta vanhan myllyn ympäristöön.

Kekseliäästi tuunattuja tuotteita ja kahvilan herkkuja

Jakola ei osta vintagekauppaansa uutta tavaraa, vaan kaikki on second hand -tavaraa.

–Ajatus kaupasta lähti siitä, että täällä oli kaikki paikat täynnä tavaraa. Niitä on kunnostettu, putsattu ja maalattu tai tehty niistä aivan uusia esineitä. Lisäksi käyn penkomassa lähialueen navetanvinttejä ja kellareita. Myös lahjoituksia tulee.

Jakola vaikuttaa kekseliäältä tuunaajalta. Hänen käsissään vanhan nojatuolin kangas on muuttunut koristekurpitsoiksi ja kattokruunu saanut koristuksekseen poron sarvet. Sivellinkin pysyy kädessä varsin vakuuttavasti, sillä myynnissä on mm. Jakolan maalaamia enkelitauluja. Myynnissä on myös lähialueen kädentaitajilta mm. puukkoja, kortteja ja keramiikkaa sekä tilan omia tuotteita, kuten hunajavalkosipuleja, paholaisen hilloa ja hunajaviskisinappia. Jakola toteaa, että vakiotuotteet pysyvät, mutta uuttakin tulee jatkuvasti sitä mukaan, kun hän ehtii tuunata ja hankkia uutta tavaraa.

Kahvilansa pullat ja piirakat Jakola leipoo itse. Haastattelun lomassakin hän käy ottamassa yhden piirakan pois uunista. Kahvila täydensi Vuorikosken myllyn palvelut tänä kesänä. Alkunsa se sai asiakkaiden toiveesta.

–Ihmiset tulivat puotiin ja kysyivät, mistä kahvia saa. Lupasin, että ensi kesä saa.

Myllystä löytyy myös kabinetti, joka on takuulla inspiroiva ympäristö monenlaisten kokousten ja tapaamisten pitopaikkana.

Myllyssä vanha ja uusi kohtaavat.

Majoitusta saniaisten keskellä

Vuorikosken myllyllä on vietetty mm. kultahääpäivää. Majoituspuolen ensimmäiset asiakkaat saapuivat kuitenkin hieman yllättäen.

–Pariskunta oli menossa moottoripyörillä Fiskarsiin. He ihastuivat tähän paikkaan ja päättivät jäädä yöksi, Jakola kertoo.

Huoneet ovat todella viihtyisät, eikä majoittumista ole hinnalla pilattu. Turhia mukavuuksia ei kuitenkaan ole, vaan myllyllä mennään ympäristön hengen mukaan.

–Ulkohuussi, ledlyhtyjä ja kantovesi, Jakola tiivistää.

Osa asiakkaista haluaa kantaa vedet ja lämmittää saunan itse, mutta myös Jakola tekee sen mielellään. Lammen vesi kiemurtelee omaa uomaansa pitkin Kirmusjärvestä ja jatkaa myllyltä matkaansa edelleen Lohjanjärveen. Myllyn lampeen voi pulahtaa uimaan saunomisen lomassa. Vaikka Jakolan perhe asuu samassa pihapiirissä, ei taloa edes näe mökeille, saunalle ja nuotiopaikalle, joten majoittua saa omassa rauhassa.

Myllyllä voi myös majoittua, saunoa ja uida lammessa.

Vanhan myllyn uusi elämä

Vuonna 1893 perustettu mylly aloitti toimintansa osuuskuntamyllynä. Vuorikosken suvulla se ehti olla kolmen sukupolven ajan ennen kuin Jakola osti myllyn. Myllyn yhteydessä on ollut myös saha, jossa tehtiin mm. päreitä. Jakola suunnittelee myllyn vaiheista kertovaa valokuvanäyttelyä sen juhlavuoden kunniaksi.

Jakola kertoo, että mylly itsessään on siinä tilassa, mihin se 50 vuotta sitten pysähtyi. Myllynkivet ja muut olennaiset osat ovat edelleen paikoillaan, vaikka niiden lomaan onkin ilmestynyt tasoja sisustustuotteineen ja kahvilan herkkuineen. Esillä on vanhoja työkaluja ja mm. vannesaha. Myllyn historia kuuluu myös asiakkaiden kertomuksissa.

–Moni on kertonut käyneensä täällä lapsena isovanhempiensa kanssa ja onkinut myllyn lammessa. Tämä on ollut aikoinaan kohtaamispaikka.

Vapusta alkaen Vuorikosken mylly on ollut avoinna viikonloppuisin. Juhannusviikosta eteenpäin mylly on avoinna ke-su klo 11–17. Kesäkauden lisäksi suunnitteilla on teemapäiviä, kuten kekrityylinen sadonkorjuutapahtuma sekä aukiolot joulun ja pääsiäisen aikaan.

SMS

Antti Jakola myllynsä ovella.
Kahvipöydän herkkuja Vuorikosken myllyssä. (Kuva: Antti Jakola)

1 Comment

  • Heimo Yrjönsalo

    23.6.2022 - 18:25

    Myllyn historiaa ja tarinaa kannattaisi tarkistaa. Vuorikosken mylly ? Kolmen sukupolven ajan? Näinköhän? Sodan jälkeen 40 luvulla Vuorikoski vuokrasi myllyä. 60 luvulla oli jo toinen omistaja. Toivo Haatio Sammatista voisi varmaan tarkentaa. Mutta, voihan toki myllyn nimi olla nykyinenkin.

Comments are closed.