Vaikka maaliskuu on monella puolella Suomea vielä varsin viileä ja luminen kuukausi, ei kevään ensi merkkejä voi olla kieltämättä. Valon lisääntyvä määrä ja lämpenevät päivät saavat varmasti myös autoilijat haaveilemaan kesästä. Mutta miten autoilija voi parhaiten valmistautua kevään tuloon? Tämän artikkelin vinkeillä voit olla varma, että kevääseen siirtyminen tapahtuu sujuvasti myös liikenteen puolella.

Renkaiden vaihto

Talvirenkaiden pitopakko päättyi helmikuun lopussa, mutta silti renkaiden vaihtoon ei kannata ryhtyä ennen kuin on varma siitä, että kelit eivät pääse enään yllättämään. Eteläisessä Suomessa renkaiden vaihto on varteenotettavaa jo pian, mutta pohjoisen autoilijoiden on viisainta odottaa noin huhtikuun puoleen väliin. Kevään edetessä tämä kuitenkin tulee ennemmin tai myöhemmin ajankohtaiseksi

Renkaita vaihtaessa on tärkeää pitää mielessä muutama asia. Kesärenkaiden on tärkeää olla hyvässä kunnossa, jotta ajaminen on turvallista etenkin sadekeleillä, joita Suomen keväässä ja kesässä riittää. Renkaiden urasyvyyden olisi hyvä olla vähintään 4mm turvallisuuden vuoksi, ja lain mukaan se ei saa huveta alle 1,6 mm. Renkaiden urasyvyys on helppo tarkistaa esimerkiksi 2 euron kolikolla: Jos kolikon hopeinen ulkoreuna mahtuu uraan, on se turvallisen syvyyden rajoissa. Mikäli huomaat että uudet kesärenkaat tulisivat tarpeeseen mutta lompakko ei siihen ihan jousta, voit nykyään hakea netistä lainaa nopeasti, kunhan muistat vertailla lainojen kustannukset.

Renkaat kannattaa myös vaihdon yhteydessä tasapainottaa. Kun renkaat ovat tasapainossa kuluu pohja tasaisemmin, mahdollistaen renkaiden käytön pidempään. Ajomukavuus paranee myös, kun auto pysyy tiellä helpommin, eikä ikävää tärinää pääse esiintymään. 

Auton puhdistus

Kaunis ilma inspiroi monia myös kuluttamaan aikaa auton perusteelliseen pesemiseen. Vaikka puhdas auto onkin kaunista katseltavaa, ei kiiltävä pinta ole ainoa hyvä syy ottaa painepesuri ja sieni esille. Auton peseminen talven jäljiltä on erityisen tärkeää teiden sulattamiseen käytettävän suolan huuhtomiseen pois auton pohjasta, sillä se on yksi autoa pahimmin ruostuttavista tekijöistä. Vaikka autoa tulisi talvellakin pestä ahkerasti, jää se monelta tekemättä, joten kevään putsaus tulee monelle tarpeeseen.

Auton voi joko viedä autopesulaan, tai säästää ja tehdä itse. Mikäli peset auton itse,pidä aina huoli että esipeset auton huolella esimerkiksi painepesurilla, ennen kuin ryhdyt hankaamaan auton pintaa. Näin varmistat sen, että auton pinnoitus ei pääse vahingoittamaan hiekasta ja muusta liasta. Myös sisätiloille kannattaa antaa hieman huomiota, ainakin imuroimalla talvikenkien ja lumen mukana tuomat hiekat ja sorat.

Lasinpesunesteen vaihto

Kevään koittaessa on myös hyvä vaihtaa auton nesteet – vähintäänkin lasinpesuneste. Talvella lasinpesunesteen tärkein ominaisuus on korkeiden miinus asteiden kestäminen, kun taas kesällä nesteen on tärkeämpää pestä pois muun muassa tuulilasiin tarttuneiden hyönteisten jäämiset ja muut pinttyneet liat.

Nesteitä voi sekoittaa myös keskenään, mutta parhain on, kun käyttää yhden tyypin ensin loppuun, ja täyttää sitten tuulilasinpesimen vuodenaikaan sopivalla nesteellä alusta asti. Tarkista aina nestettä lisättäessä, ohjeistetaanko mukaan lisäämään vettä, eli onko neste tiivistettä vai tarkoitettu itsekseen käytettäväksi.

Pyyhkimien tarkastus

Talven jäljiltä on myös hyvä tarkistaan ikkunan pyyhkimien kunto. Pakkanen voi olla kova paikka lasinpyyhkimien kumisille osille. Voit kokeilla pyyhkimien kunnon ruiskuttamalla pesutusnestetta tuulilasiin, käyttäen samalla pyyhkimiä. Jos huomaat, että pyyhkijät jättävät tuulilasiin ikäviä rantuja, kannattaa sijoittaa muutama euro uusiin pyyhkijöihin. Ne maksavat harvoin kymmentä euroa enempää, ja on paljon mukavampi ajaa mahdollisimman hyvin pyyhityllä tuulilasilla, jossa ei ole ärsyttäviä rantuja näköhaittana.

Akun tarkastus

Vaikka Suomessa myytävien autojen akut on suunniteltu kestämään talven pakkaset, eivät kaikki mallit selviä tästä yhtä hyvin kuin toiset. Siksi kevään koittaessa kannattaakin tarkastaa, onko akku vielä hyvässä kunnossa. Tarkistaminen käy helposti normaalilla jännitemittarilla, joten voit helposti kotoa käsin katsoa, onko akun teho hiipunut, vai kestääkö sillä vielä ajaa huoletta. Tarkistuksen voi tehdä myös korjaamoille edullisesti tai jopa ilmaiseksi. Normaalin akun tulisi antaa mittariin noin 12,5 V lukema, joten jos mittari näyttää alle tämän, on hyvä idea joko harkita uuden akun hankkimista, tai akun elvyttämistä.

Pitääksesi akun hyvässä kunnossa, tulee autoa käyttää säännöllisesti, ja ajaa muitakin kuin vain lyhyitä kauppareissuja. Akku ei kerkeä latautua kunnolla, kun autolla ajaa vain lyhyitä matkoja, erityisesti jos samalla käyttää auton sähkölaitteita, kuten penkinlämmitystä tai radiota.

Pohjan Ruostesuojaus

Erityisesti uuden auton omistajan on hyvä pohtia, olisiko keväällä hyvä aika sijoittaa auton pohjan ruostesuojaukseen. Autot tuppaavat ruostumaan pohjasta ensimmäisenä ja talven lumen, jään ja suolan jäljiltä kevät on hyvää aikaa suojata auto. Tärkeää on kuitenkin puhdistaa auto ensin kunnolla, jotta suojauksen alle ei jää likaa muhimaan, sillä se vain nopeuttaa ruostumista.

Ruostesuojaus ei kuitenkaan ole halvin mahdollinen toimenpide, vaan se kustantaa noin 500 euroa, riippuen korjaamosta. Se voi kuitenkin taata auton arvon säilymisen pidempään, kuin jos auton jättäisi ruosteen armoille. 500€ ruostesuojauksen saa katettua esimerkiksi nopealla pikavipillä, jonka voi maksaa takaisin muutaman kuukauden sisällä. Auton myyntivaiheessa tämä sijoitus voi olla tuntuvakin helpotus, kun ruoste ei pääse alentamaan auton arvoa, vaan saat autostasi parhaan mahdollisen hinnan. Jos taas et ole aikeissa myydä autoasi lähiaikoina, on ruosteeton auto mukavampi itsellekin katsella, joten suojaus on hyvä tehdä siinäkin tapauksessa.