Aurlahdessa järjestetään kaikille avoin ja ilmainen melontatapahtuma, jossa pääsee esimerkiksi kokeilemaan melontaa ja seuraamaan pelastusnäytöstä.

Paikallinen melontaseura Melan Vääntäjät ry viettää parhaillaan 30-vuotisjuhlavuottaan ja järjestää sen kunniaksi kokoperheen Loiskis-melontatapahtuman Aurlahdessa 22.5. klo 13.00–16.00. Tapahtumassa kaikenikäiset pääsevät tutustumaan melontaan mielenkiintoisten ohjelmannumeroiden myötä. Lisäksi kävijät pääsevät itsekin istahtamaan kajakkiin ja kokeilemaan, miltä melonta tuntuu.

Tapahtuman ohjelmassa on melontakokeilua kaikenikäisille, kanoottinäyttely, sprinttikisa, poolopallon heittoskaba, pelastusnäytös sekä yleistä infoa melonnasta ja sen eri ulottuvuuksista ja välineistä. Buffetista voi ostaa pullaa, mehua ja kahvia sekä makkaraa nuotiopaikalla paistettavaksi.

–Siitä on useampi vuosi, kun olemme viimeksi järjestäneet jotain vastaavanlaista, joten nyt juhlavuoden kunniaksi haluamme tarjota kaikille avoimen mahdollisuuden tutustua melontaan, tiivistää Melan Vääntäjät ry:n puheenjohtaja Beatrice Huumonen.

Sprinttikilpailussa yritykset ovat mittaa toisistaan avokanooteilla, kahden hengen joukkueina. Kisamatkana on sadan metrin merkitty rata. Mukaan mahtuu vielä pari joukkuetta ilmoittautumisjärjestyksessä, joten rohkeasti ilmoittamaan oma joukkue kilpailuun. (Ilmoittautuminen: posti@melanvaantajat.com). Osallistujat voivat esimerkiksi pukeutua oman yrityksensä paitoihin. Kilpailu alkaa klo 14.00.

Poolopallon heittoskabassa pääsee itse kokeilemaan, kuinka kovaa pallo lentää maaliin. Pelastusnäytöstä puolestaan päästään seuraamaan klo 15.30.

–Näytämme, miten kaveri pelastetaan ja miten kaatumisen jälkeen kiivetään itse takaisin kajakin kyytiin. Saattaa olla, että joku näyttää myös, miten eskimokäännös tehdään, Huumonen kertoo.

Melontakokeilua varten mukaan kannattaa ottaa vaihtovaatteet, siltä varalta, että ensimmäinen melontakerta ei olekaan vielä mestaritasoa, eikä kajakki pidä selässään. Virkistävää vaatteiden kastumista kummempaa ei silti tarvitse jännittää, sillä melonta tapahtuu rannan tuntumassa. Paikalla on henkilökuntaa sekä turvamelojia neuvomassa ja auttamassa kokeilijoita.

Tapahtumassa arvotaan lisäksi kaksi paikkaa tulevan kesän melontakurssille. Koko tapahtuma melontakokeiluineen on maksuton.


Harrastuksena melonta on varsin monipuolinen, sillä se kattaa monenlaista retkimelonnasta kanoottipooloon ja retkeilystä kanoottien rakenteluun. Yksi tärkeimmistä asioista on totta kai hyvä melontaporukka. (Kuva: Beatrice Huumonen)

30-vuotias melontaseura

Melan Vääntäjät ry on lohjalainen melontaseura, mutta se ei nimessä näy, sillä seuran alkuajoista lähtien se on kerännyt jäseniä myös lähikunnista. Kari Hellström oli yksi niistä aktiiveista, jotka pistivät seuran pystyyn marraskuussa 1992.

–Olin kaverin kanssa melontareissulla, kun saimme kajakit kokeiluun. Ajattelimme, että melontaa olisi kiva jatkaa, kertoo Hellström.

Seura perustettiin talvea vasten, joten harjoittelu aloitettiin uimahallissa tekniikkatreeneillä. –Meidän seurassamme ihmiset osasivat tehdä eskimokäännöksen aiemmin kuin meloa suoraan, Hellström naurahtaa seuran alkuaikoja muistellessaan.

Pian suoraan melontakin alkoi onnistua, kun kesällä päästiin luonnonvesille. Myös kanoottipoolo tuli mukaan toimintaa heti alussa, ja jäsenmäärä kasvoi reipasta tahtia.

–Aika nopeasti saavutettiin noin 200 jäsentä. Kun kanoottivaja tulee täyteen, seuran kasvu yleensä pysähtyy, Hellström toteaa.

Melan Vääntäjissä on tänä päivänäkin noin 200 jäsentä, mutta Hellström arvelee, että 300–400 jäsenenkin seura olisi mahdollinen tällä alueella. Vaikka jäsenmäärä on pitkään pyörinyt parin sadan tienoilla, uusia mahtuu aina mukaan ja joka vuosi heitä tuleekin. Seuran jäsenet osallistuvat sekä yhteisille melonnoille, kursseille ja retkille että käyvät melomassa itsenäisesti.

Historiansa varrella Melan Vääntäjät on osallistunut monenlaiseen, kuten Erämelonnan SM-kilpailujen ja Suomi meloo -tapahtuman järjestelyihin. Kansainvälinen kanoottipoololeirikin on pidetty. Seuran käytössä on ollut vuosien varrella kolme mökkiäkin, tosin tällä hetkellä ei ole yhtäkään. Kanoottivaja on pysynyt koko ajan tukevasti Aurlahdessa. Hellström itse on aktiivisesti mukana toiminannassa edelleen.

–Olen opetellut uusia melontatapoja ja tykkään tukea myös sitä, että muut pääsevät melomaan, Hellström sanoo.


Melan Vääntäjät on ollut 30-vuotisen historiansa aikana monessa mukana. Kuva Erämelonnan SM-kilpailuista vuodelta 2002.

Melonnasta on moneksi

Lajina melonta on hyvin monipuolinen. Osa haluaa meloa vain kauniilla ja tyynellä kesäsäällä. Toiset taas hakevat hurjempia kokemuksia kunnon aallokkoa ja koskia myöten. Retki- ja koskimelonnan lisäksi taitojaan voi koetella myös kanoottipoolossa, jossa Melan Vääntäjien joukkue on kerännyt kilpailumenestystäkin. Melan Vääntäjien kanoottipoolojoukkue voitti vuonna 2021 Suomen mestaruuden ja on näin ollen hallitseva Suomen mestari jo seitsemättä vuotta peräkkäin. Itse melonnan lisäksi harrastus on paljon muutakin aina kanoottien rakenteluun saakka. Tärkeimpiä elementtejä ovat luonnon läheisyys, retkeily ja hyvä porukka.

–Melonta on hyvin luonnonläheinen laji. Kajakilla pääsee sellaisiinkin paikkoihin, joihin veneellä ei pääse ja joissa ei ole aiemmin tullut mieleenkään käydä, Huumonen sanoo.

–Tämä on äärimmäisen kiva harrastus. Seuran jäsenistä saa uusia kavereita ja pääsee melomaan yhdessä toisten kanssa. Innostun itsekin siitä, kun saan muutkin innostumaan tästä lajista ja voin jakaa taitojani eteenpäin, hän jatkaa.

–Seuran elämän kannalta sosiaalinen puoli on tärkeä. Meillä on hyvä porukka, toteaa myös Hellström.

Harrastus ei jää katkolle lämpimien säiden väistyttyäkään, sillä silloin päälle voi vetää kuivapuvun ja meloa luonnonvesillä niin kauan kuin ne vain ovat jäästä auki. Kun jääkansi peittää järven, siirrytään uimahalliin tekniikkaharjoitusten pariin. Melan Vääntäjien jäsenille on myös pyritty järjestämään kerran vuodessa mahdollisuus päästä Meriturvaan harjoittelemaan etenkin pelastustaitoja.

Huumonen toteaa, että melonta kiinnostaa ihmisiä. Sen näkee mm. kesän melontakurssien suosiosta. Ne ovat täyttyneet hyvää vauhtia. Uusia kursseja pyritään järjestämään, jos kyselyitä tulee vielä paljon.

SMS

(Kuva: Beatrice Huumonen)